Ko prebiram medije, vidim, da so si očitno skoraj vsi, levi in desni, oddahnili, ker je Karl Erjavec poražen. Precenjeval se je, verjel v svojo nezamenljivost, manipuliral (v glavnem) za svoje koristi, izsiljeval in se šel tudi umazane igrice. Volilci so se počutili vedno bolj izigrane zaradi neizpolnjenih obljub. Kaj bo zmagovalka Aleksandra Pivec pokazala ali zmogla kot predsednica stranke, bomo šele spoznali. Če se oprijemamo starega samo zato, ker se bojimo negotovosti novega, lahko zamudimo dobro odločitev. Ali pa, kot je nekdo opredelil to situacijo: slabše ne more biti, lahko je samo boljše. Šarec jo ceni kot kmetijsko ministrico, mene (nas) pa vseeno zanima, kako bo (če sploh bo) pojasnila domnevo o neupravičenem zaslužkarstvu in imenovanje »skrivnostne komisije«, o kateri so poročali v Dnevniku pod naslovom »Šlamastika in manipulacije Aleksandre Pivec s tajnostjo podatkov«. Lahko še zaupamo v nadzor varnosti hrane? Je Šarec pri njej res znižal svoje moralno-etične standarde in mu bo to vračala z večjo zvestobo kot Erjavec?

Karl Erjavec se je poslovil v svojem stilu: le kako so ga lahko »odvrgli« po petnajstih letih njegovega garanja (res sicer za dobro plačo predsednika stranke). Zdaj pa še minister za vojsko ne bo nič več in pika. Bo Šarec z veseljem sprejel Karlov odstop ali pa se boji, da bodo težko izvolili novega ministra? Se bo Erjavec pustil do onemoglosti prositi, naj vendar ostane, in bo na koncu milostno dahnil svoj »da« kot obliž na poraz?

Se je nevarnost za padec vlade brez Erjavca povečala ali zmanjšala, se sprašujemo. Večina medijev meni, da je zdaj ta možnost manjša, in upam, da se ne motijo. Predsednik vlade (vsaj na zunaj) zaupa partnerjem, ki mu vsi po vrsti zagotavljajo, da ga ne bodo zapustili. A že na začetku sem zapisala, da ne gre nikomur zaupati.

Se Matej Tonin samo šali in provocira v svoji častihlepnosti in v rivalstvu s svojim kamniškim »kolegom«, ko na vse strani razlaga o alternativni vladi? Kako si želi »prestižne« vloge, je dodobra pokazal kot prehodni predsednik vlade. Verjetno se res gredo umazane zakulisne igrice pod naslovom »Izdajalstvo ti bo koristilo«. Tonin se očitno v doživljanju lastne pomembnosti sploh ne zaveda, da je samo lutka v rokah glavnega režiserja. Ko bo izpolnil in odslužil svoje, mu bo režiser namenil čisto stransko vlogo. Sam pa bo nastopil v glavni in predsedoval svetu EU.

Polona Jamnik, Bled