Izbranci slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa imajo pred zadnjo tekmo drugega dela skupine II neulovljivo prednost pred svojimi zasledovalci iz Portugalske, Madžarske, Islandije in Švedske. Trenutno so na drugem mestu, v primeru današnje zmage pa bodo po točkah ujeli Norvežane in jih zaradi zmage na medsebojni tekmi tudi prehiteli na lestvici ter osvojili prvo mesto v svoji skupini. V primeru neodločenega izida bo prvo mesto zasedla Norveška. Slovenija je doslej najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih dosegla 2004, ko je na domačih tleh osvojila srebrno kolajno.

»Pomerili se bomo z eno najboljših ekip na svetu. Proti njej nimamo česa izgubiti, na tej tekmi želimo uživati in se potruditi po svojih najboljših močeh in dati vse od sebe,« je po tekmi s Portugalci o naslednjih tekmecih z Norveške dejal slovenski selektor Ljubomir Vranješ. Krožnega slovenskega napadalca Blaža Blagotinška so Norvežani navdušili v dosedanjem delu zaključnega turnirja, pred današnjo tekmo pa je dejal: »Norvežani delujejo zelo suvereno. Igrajo odličen rokomet, so hitri in močni. Težko bo, a vsakogar se da premagati, če se hoče.« Norveška je zaenkrat na prvenstvu še neporažena, današnja tekma pa bo odločila o polfinalnih parih. V primeru zmage bodo Slovenci torej igrali proti Hrvaški.

Portugalci odpihnili Madžare

Na prvi tekmi dneva skupine II je Portugalska naredila ogromno uslugo slovenskim rokometašem, potem ko je premagala Madžare. Po izenačenem prvem polčasu, po katerem so Portugalci vodili z dvema zadetkoma prednosti (16:14), so včerajšnji tekmeci Slovencev prestavili v višjo prestavo in zmagali s kar 34:26. S sedmimi zadetki je bil najboljši strelec tekme Belone Moreira.

Na Dunaju so se danes za prvo mesto v skupini I udarili španski in hrvaški rokometaši, po hudem boju pa se je tekma končala brez zmagovalca 22:22 (12:11). Prvo mesto v tej skupini so zaradi boljše razlike v golih osvojili Španci.

Najbolj prestižne tekme letošnjega turnirja bodo med 24. in 26. januarjem v Stockholmu. Poraženca petkovih tekem se bosta dan kasneje pomerila v tekmi za tretje mesto, zmagovalca pa v velikem finalu. Vse odločilne tekme bodo v Tele2 Areni, ki bo za rokometne potrebe lahko sprejela 22.000 gledalcev.