Dolgoletni zagrebški župan Bandić je skupaj s še 15 osebami in dvema podjetjema osumljen več kaznivih dejanj, s katerimi naj bi mestu Zagreb povzročili škodo v višini 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov). Med drugim so obtoženi zlorabe položaja, utaje davkov in carin ter trgovanja z vplivom. Kazniva dejanja naj bi izvedli v obdobju od leta 2006 do leta 2014.

Bandić je prvoobtoženi v vseh točkah, vključno z danes pridruženo točko, ki ga bremeni spornih poslov s centrom za recikliranje kosovnih odpadkov Cezar, ki je del podjetja Cios. Med obtoženci je tudi lastnik Ciosa Petar Pripuz, ki se je danes prav tako izrekel za nedolžnega.

Za tožilstvo je sporna pogodba med zagrebškim komunalnim holdingom in Ciosom, ki je bila sklenjena brez javnega razpisa. Menijo, da je bila pretirana tudi cena Ciosovih storitev, za katere je holding plačal 7,5 milijona kun (nekaj več kot milijon evrov).

Bandić se je skril pred protestniki

Do sodelovanja med mestom in zasebno družbo Cios je prišlo leta 2014, ko mestnemu komunalnemu podjetju ni uspelo poskrbeti za kosovni odpad, ki se je kopičil na zagrebških ulicah. Zagreb ni imel ustreznih dovoljenj od pristojnega ministrstva, da bi rešili problem kosovnih odpadkov na mestnem smetišču.

Odvetniki obrambe trdijo, da ni bilo nobenih malverzacij ter da je bila pogodba sklenjena zaradi nujnosti odstranjevanja kosovnih odpadkov z mestnih ulic. Cios je bil takrat edino podjetje na Hrvaškem, ki je imelo dovoljenja za reševanje kosovnih odpadkov v svojem reciklažnem dvorišču.

Bandić je po koncu današnje obravnave sodišče zapustil na stranskem izhodu, saj ga je ob prihodu na sodišče pričakalo nekaj deset protestnikov, ki so ga izžvižgali in mu očitali, da je tat. Zahtevajo tudi, da se ga zapre za zapahe.

Protestniki so tudi opozorili, da ima Zagreb še vedno težave z reševanjem problema hišnih odpadkov, saj se prav tako kopičijo ob zabojnikih za smeti, ki jih ne praznijo redno.

Bandić že dvakrat v priporu

Zagrebški župan se vse bolj pogosto sooča z nezadovoljstvom vse večjega dela Zagrebčanov. Številne obtožnice bremenijo tudi njegovo politično delovanje skozi parlamentarno stranko Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti, ki vladi premierja Andreja Plenkovića zagotavlja večino v saboru. Medtem pa HDZ zagotavlja Bandiću večino v zagrebški skupščini.

Po volilnem porazu predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović, ki je imela Bandićevo podporo, je bilo tudi v HDZ slišati izjave, da se je treba končno ločiti od Bandića. Tudi katoliška cerkev, ki velja za Bandićevo zaveznico, je v svojem tedniku prejšnji teden kritizirala župana zaradi domnevno nezakonite zamenjave direktorja otroške bolnice v Zagrebu.

Bandić je bil v letih 2015 in 2016 dvakrat v priporu, po plačani rekordno visoki varščini 15 milijonov kun (2,1 milijona evrov) pa so ga izpustili, da se brani s prostosti. Sojenje Bandiću zaradi zlorabe položaja in pooblastil v primeru Agram se je začelo leta 2018. Medtem je bil oproščen obtožb v aferi stojnice. Ta sodba sicer še ni pravnomočna.