Sodnica Meta Pristavec in zastopniki tožene stranke – države – so danes na treh ločenih narokih zaman čakali tožnika Zlatana Kudića, ki državo v vseh treh postopkih skupaj toži za dobrih 52 milijonov evrov. Tožbe je Kudić vložil januarja 2018 ter aprila in avgusta lani. Zaradi njegove odsotnosti sodišče ni moglo izvesti poskusa poravnave, zato je za vse tri postopke izvedlo glavne obravnave in jih tudi zaključilo. Odločitve sodišča bodo izdane pisno.

Kot je znano, je Kudić trenutno v priporu. Velja za enega največjih davčnih dolžnikov pri nas, tik pred koncem sojenja zaradi davčne utaje in ponarejanja listin septembra lani pa je pobegnil. Policija ga je prijela na silvestrovo. Finančna uprava od Kudića sicer zahteva poplačilo 25 milijonov evrov dolga. Izdajal naj bi fiktivne račune, nato pa zahteval preplačani DDV.

Tožil sodnico in tožilca

V prvem primeru Kudić toži Republiko Slovenijo za 3,46 milijona evrov, po pojasnilih sodnice zaradi očitanih nepravilnosti, ki naj bi jih v stečajnem postopku zagrešila sodnica Mateja Dobovšek in stečajni upravitelj Simon Prelogar.

V drugem postopku gre za Kudićev pravdni zahtevek v višini 25 milijonov evrov. Sprva je tožil državo in sodnico Aljo Kratovac, a je sodišče z lanskim sklepom tožbo zoper sodnico zavrglo. Sklep je že pravnomočen, postopek pa se je nadaljeval samo zoper Republiko Slovenijo. Državna odvetnica Petra Lampič Bodlaj je opozorila, da tožnik v predmetni odškodninski tožbi opisuje potek konkretnega odprtega kazenskega postopka, v katerem je sam eden od obdolžencev (gre za primer domnevne davčne utaje). Skladno s procesnimi predpisi ima možnost uveljavljati izredna pravna sredstva, če meni, da so bile v postopku storjene nepravilnosti. »Nikakor pa ne more tožnik te možnosti nadomestiti s tožbo. Tožbeni zahtevek je v celoti neutemeljen,« je poudarila.

V tretji zadevi Kudić od Republike Slovenije zahteva 24 milijonov evrov. Tožba je bila sprva vložena tudi zoper državnega tožilca Boštjana Valenčiča (ki »preganja« Kudića v tem istem kazenskem postopku), vendar je tudi v tem primeru sodišče tožbo zoper tožilca že zavrglo. Podobno kot prva dva postopka se je tudi tretji na kranjskem okrožnem sodišču končal v nekaj minutah, odločba sodišča pa bo izdana pisno, ko bo sodišče pridobilo podatek, ali je kazenski postopek pred okrožnim sodiščem v Ljubljani, na katerega se zahtevek nanaša, že zaključen.

Ne gre za prve tožbe države

Kudić je sicer javnosti znan tudi po tem, da je v preteklosti nameraval kupiti Grad Podvin in ga skupaj z okolico urediti, a takratnemu lastniku – Zavarovalnici Triglav – ni plačal kupnine. Tokratne tožbe države pa niso prve – med drugim je pred nekaj leti zahteval od države 11 milijonov evrov zaradi neupravičenega odvzema osebnih dokumentov, kar naj bi mu povzročilo poslovno škodo. Na državnem odvetništvu so pojasnili, da tožnik doslej v svojih tožbenih zahtevkih, tudi v omenjenem, ni bil uspešen.