»Pogajati se z EU je bolj zahtevno kot s komer koli drugim,« je dejal Trump po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Še naprej je prepričan, da je unija »dolga leta izkoriščala« ZDA.

»Na koncu bo zelo enostavno, saj bomo, če ne bomo dosegli trgovinskega dogovora, morali ocariniti njihove avtomobile s 25-odstotnimi carinami,« je dejal.

Trump se je v torek v Davosu srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Po tem srečanju sta strani zveneli precej spravljivo. »Predsednik Trump je znova izpostavil pomen proste, pravične in vzajemne trgovine. Združene države po njegovih besedah pričakujejo oprijemljiv napredek v smeri trgovinskega sporazuma med Združenimi državami in Evropsko unijo v bližnji prihodnosti,« so sporočili iz Bele hiše.

Von der Leynova je po srečanju izrazila pričakovanje, da bodo pogajanja med stranema uspešna. »Prepričana sem, da lahko oblikujemo pozitivno agendo na področju trgovine, pa tudi tehnologije, energetike in na drugih področjih,« je zapisala v izjavi.

Trump: EU v ZDA precej več uvaža kot od tam izvaža

Danes pa je Trump, kot povzema nemška tiskovna agencija dpa, izpostavil, da EU v ZDA precej več uvaža kot od tam izvaža. Poudaril je, da se je doslej osredotočal na trgovinski dogovor s Kitajsko: »Želel sem počakati, da najprej končamo pogajanja s Kitajsko,« je dejal. »Nisem se želel spopasti s Kitajsko in EU hkrati.«

Sedaj je prva faza trgovinskega sporazuma s Kitajsko podpisana in pozornost se znova obrača k Evropi. »Če ne bomo dobili nečesa, bomo morali ukrepati, in ta ukrep bodo zelo visoke carine na avtomobile in druge stvari, ki prihajajo v našo državo,« je dejal Trump za televizijo CNBC.

Sicer glede trgovinskega sporazuma z EU ostaja optimist: »Sklenili bodo dogovor, ker ga bodo morali skleniti.«

Po Trumpovem rožljanju s carinami je von der Leynova danes dejala, da je dogovor med EU in ZDA možno doseči v roku nekaj tednov. »Pod črto, s predsednikom Trumpom sva imela zelo dober pogovor,« je dejala novinarjem v Davosu. »Pričakujemo, da bomo v nekaj tednih imeli sporazum, ki ga lahko podpišemo,« je dodala in še pojasnila, da se bo ta nanašal na trgovino, tehnologijo in energetiko.

Trgovina med ZDA in EU je v letu 2018 dosegla skoraj 1300 milijard dolarjev. Izzivov v pogajanjih o trgovinskem sporazumu je mnogo, sploh zato, ker želi Bruselj iz pogajanj izločiti kmetijstvo, Washington pa si želi zaščititi svoja javna naročila.

ZDA so Evropi s 25-odstotnimi carinami na avtomobile grozile že pred časom, a takrat grožnje Trump ni uresničil.