Hromadžićeva je bila junija lani pred senatom v drugačni sestavi že obsojena na 20 let zapora, vendar za uboj in poskus uboja, saj je senat ocenil, da okoliščine dogodka bolj ustrezajo definiciji nekaj milejšega kaznivega dejanja.

Na sodbo sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo, mariborsko višje sodišče pa je nato v celoti razveljavilo sodbo, saj naj v njej ne bi bilo v zadostni meri razčiščeno in obrazloženo vprašanje prištevnosti obdolženke ob storitvi kaznivega dejanja.

Izvedenec Vrabič je v prvotnem sojenju moral kar trikrat pred takratni senat pod vodstvom Danila Obersnela, kaj točno je takrat povedal, pa ni znano, saj so tudi takrat njegova pričanja potekala brez prisotnosti javnosti.

Glede na obrazložitev razveljavljene sodbe, je Hromadžićeva sestri in materi res zadala številne vbode z nožem, a naj bi psihiater ocenil, da je do tragičnega dogodka prišlo v času konflikta, kar je pri obtoženi povzročilo duševno reakcijo in povzročilo stanje zožene zavesti, zaradi česar se v bistveno zmanjšani prištevnosti ni mogla ustaviti.

Senat je zato omenjeno stanje upošteval kot olajševalno okoliščino, ob tem pa še pretekle dramatične izkušnje nasilja v družini in dejstvo, da je obtožena dejanje obžalovala in se materi, ki jih je v času sojenja stala ob strani, tudi opravičila.

V nadaljevanju sojenja se bodo znova zvrstile različne priče, med njimi predvsem sosedje v bloku na Pobrežju, naroki pa naj bi bili večinoma znova odprti za javnost.