In kar je v zadnjih letih posebno pomembno – zmanjševanja hrupa zunanje enote, notranja pa mora biti tako ali tako skoraj neslišna.

Dober izdelek je najboljša reklama

Če grobo pogledamo, lahko TČ delimo na TČ za sanitarno vodo ter TČ za ogrevanje, hlajenje in sanitarno vodo. TČ za sanitarno vodo so za rast prodaje in zanimanje za TČ za ogrevanje naredile veliko. To so namreč prvi sistemi v načinu zrak/voda, ki se jih je vgrajevalo v individualnih hišah in po zaslugi njihovega dobrega delovanja so uporabniki bistveno lažje zaupali tudi TČ za ogrevanje in zdaj tudi hlajenje v tem sistemu.

Kadar primanjkuje prostora

V bistvu lahko danes uporabite TČ tudi v večstanovanjskem objektu, je pa treba upoštevati nekaj podrobnosti, kot so formalnosti za ločitev od skupnega sistema, ne smete pa pozabiti tudi na jakost varovalk in potrebno priklopno moč elektrike, zelo pomembna je tudi postavitev zunanje enote. Te podrobnosti so na prvi pogled nezanimive, dejstvo pa je, da ne govorimo le o stanovanjih v večstanovanjskih blokih v Ljubljani in večjih mestih, ki imajo toplovode in plinovode, ampak tudi o večjih stanovanjih drugje, omenjene podrobnosti pa so nemalokrat pomembne tudi pri vrstnih in nepodkletenih hišah, v katerih prostora pogosto ni na pretek ali pa jih od soseda loči le nekaj metrov. V tem primeru je najbolj zanimiva rešitev izbira TČ v sistemu monoblok, ki je lahko za manjše, dobro izolirano stanovanje ali hišo manjših moči. Samo kot primer, za približno 90 kvadratnih metrov veliko stanovanje bo zadostovala že TČ grelne moči okoli 4 kW.

Skoraj vse v zunanji enoti

TČ monoblok imajo številne prednosti, zagotovo pa so najbolj primerna rešitev za stanovanjske enote, ki jim primanjkuje prostora. Prednost monoblokov je, da se glede oblikovanja lažje zlijejo z okolico in istočasno vsebujejo vse potrebne elemente znotraj samega ohišja – tako dodaten prostor in na pogled moteči elementi niso potrebni, v objekt pa le pripeljemo toplo vodo in iz njega speljemo hladno.

Najsodobnejša tehnologija

Če podrobneje pogledamo tehnologijo na primeru TČ podjetja Kronoterm Adapt, vidimo, da so uporabili številne napredne tehnologije: NMS™ – Noise Management System, ki zagotavlja izjemno nizko hrupnost in združuje velik uparjalnik z majhnim zračnim uporom, velik ventilator z variabilno hitrostjo, posebne materiale za absorpcijo hrupa in dušenje vibracij, dovršeno konstrukcijo ter posebej razvito krmiljenje. CWP™ – Complete Weather Protection, se pravi tehnologijo površinske in zunanje zaščite uparjalnika pred vremenskimi vplivi. IAH™ – Intelligent Adaptive Heating zagotavlja popolno prilagodljivost toplotne moči glede na potrebe objekta. Low GWP – toplotna črpalka uporablja napredno hladivo R452B. CDHRS™ – Compresor Drive Heat Recovery System ima posebej zasnovan sistem hlajenja in rekuperacije odpadne toplote elektronskega pogona kompresorja, ki omogoča učinkovitost delovanja nad 96 odstotkov. NZF™ – Near Zero Frost pomeni izjemno veliko površino uparjalnika in s tem povezano nizko specifično toplotno obremenitev, zmanjšano izločanje vlage iz zraka, počasnejše nabiranje sreža, manj odtaljevanj, večjo efektivno toplotno moč ter posledično višjo učinkovitost naprave. MHW™ – HBS™ pa je integriran 40-litrski zalogovnik in zagotavlja hidravlično neodvisen in uravnotežen sistem, obenem pa dovolj energije za odtaljevanje. Ter še nekatere druge.

Kot omarica ali hladilnik

Kot notranjo enoto lahko priklopite Hydro C z integriranim hranilnikom tople sanitarne vode ali notranjo enoto Hydro S za stensko montažo. Razlika je v bistvu le v tem, da prvi dodatno vsebuje 200-litrski hranilnik toplote in je zato višji (1925 mm). Hydro S je vsega 70 cm visoka, 52,5 cm široka in 35 cm globoka »omarica«, obstajajo pa tri izvedbe; osnovna, potem s konzolnim distančnikom za cevno povezavo ali kot tretja možnost s 40-litrskim zalogovnikom.

Hrup ne bo motil sosedov

Omenili smo hrup. Koliko bo motil sosede, je odvisno tudi od mesta postavitve. Pri TČ je pomemben podatek o zvočni moči, ki opisuje skupno zvočno energijo vira, ki se oddaja v vse smeri, in zvočnem tlaku, ki je odvisen od mesta merjenja oziroma razdalje. Kot primer naj navedemo maksimalno zvočno moč in zvočni tlak dveh najbolj tihih TČ med monobloki, to sta Kronotermova Adapt 0312 in 0416. Raven zvočne moči je pri prvem 55 dB in drugem 61 dB, na razdalji enega metra je zvočni tlak 47 ozroma 53 dB, na razdalji petih metrov 33 oziroma 39 dB, na razdalji desetih metrov pa 27 oziroma 33 dB, kar pomeni, da monoblok ne bo motil niti še tako zahtevnega soseda. Predvsem pa – enostavno, hitro in priročno, z majno porabo notranjega prostora.

Strokovno svetovanje: Kronoterm