Naslednji dan v Dražgošah pa Pahor niti slučajno ni pošiljal poljubov slavnostnemu govorniku dramatiku in pesniku prefinjene satire Ervinu Fritzu, pišeta v novi številki Nedeljskega dnevnika Aleksander Lucu in Alenka Žavbi. Oblečen v amerikanizirano vojaško usnjeno jakno je namreč predsednik države doživel še hujši pretres, kot sta ga skupaj s takratnim predsednikom vlade Mirom Cerarjem 2. maja 2015 v Ajdovščini, ko je ob 70. obletnici prve slovenske vlade govoril zdaj že pokojni pisatelj Saša Vuga in sta oba dobila po politični zadnjici zaslužene očitke, kaj se je naredilo iz države. V Dražgošah pa ni bil tepežkan samo Pahor, temveč celotna stranka SD (od pomembnih so bili tam še Dejan Židan, Tanja Fajon, Matjaž Nemec, Jernej Pikalo) in še vrsta prilizovalcev. Zapustili ste delavce, kajti stranka, ki je zapustila proletarce in se gre socialno demokracijo, ni več naša, nas običajnih ljudi, ki jim je samostojna Slovenija vzela vse, je bil neusmiljen Fritz. Še sreča, da je naše edino upanje stranka Levica prišla v parlament, je še polaskal številnemu članstvu Levice, ki je prišlo v Dražgoše.

Slavnostni govornik je imel pravico in dolžnost brez zadrege povedati vsej slovenski politiki, naj ne šari po NOB, ko so mu Nemci brez razloga in brez sodbe v Mariboru leta 1942 ustrelili očeta, ko je imel Ervin komaj dve leti. Tudi poboji in zablode zmagovalcev po drugi svetovni vojni so se dogajali brez sodb, zato so bile napake, je zgodovino postavil Fritz na svoja mesta in se vprašal, ali je bilo tudi po osamosvojitvi treba kot v brezpravni državi pokrasti in uničiti vse, kar so ustvarile generacije v socializmu, ki je dajal tudi tako zanesljivo socialno varnost, o kateri lahko sedaj samo sanjamo. Pa tudi na Dimitrija Rupla in Janeza Janšo, ki štejeta za začetek sveta od leta 1991, ni pozabil govornik.

Borut Pahor, Alenka Bratušek, Karl Erjavec in ostala politična bratovščina so gledali v Fritza kot v nestvarno prikazen, ki jih je brez dlake na jeziku soočil z resnico o preživitveni grozi, ki so jo ustvarili ljudem v stoletja pričakovani samostojni državi. Duh Vuge je bil v besedah Fritza še nekajkrat bolj udaren.

Ni slučajno, da je govornik v Dražgošah prav stranki SD namenil pajdaštvo pri uničevanju najelitnejšega državnega premoženja, kajti tudi pri zadnjih dogodkih okoli uprave Petrola stranka niti slučajno nima čiste vesti. Kajti tudi Petrol je prišel na vrsto, da ga plenilci pohopsajo.

Nadaljevanje v tiskani izdaji ali mobilni aplikaciji Nedeljskega dnevnika.

Adijo, bele zime!

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako je Nedeljski dnevnik že pred petnajstimi leti navajal raziskave švicarskih znanstvenikov, ki so opozarjali na podnebne trende, kako neverjeten spomin ima igralec, televizijski voditelj, državni rekorder v pomnenju Nik Škrlec, kakšne spomine ima na čase v koncentracijskem taborišču 100-letna Marija Frlan z Rakeka, kako daleč je katoliška cerkev z odpravo celibata… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov ali na mobilni aplikaciji Nedeljski dnevnik.