V skladu z resolucijo so zdaj določili, da bodo predstavitve argumentov trajale po tri dni. Tožilska stran, ki jo predstavljajo izbrani demokratski kongresniki, in Trumpova obramba, bosta imeli tako v naslednjih šestih dneh vsaka po 24 ur za predstavitev svojih argumentov. Senatorji bodo nato lahko zastavili pisna vprašanja. Po tem pa bodo v senatu odločali posebej, ali bodo v postopku zaslišali dodatne priče in dopustili predložitev dodatnih dokazov.

Pred tem so demokrati skušali McConnellovo resolucijo dopolniti z različnimi zahtevami, da bi Bela hiša in druge vladne institucije predale senatu vse dokumente, ki jih niso hoteli predati preiskovalcem predstavniškega doma ameriškega kongresa. A republikanci so v stočlanskem senatu vse tovrstne pobude zavrnili po strankarski liniji s 53 republikanskimi glasovi proti.

Obe točki ustavne obtožbe proti Trumpu sta bili potrjeni v predstavniškem domu kongresa decembra lani, zadevata pa Trumpovo izsiljevanje Ukrajine z zadrževanjem kongresno potrjene vojaške pomoči, dokler se ne razglasi preiskava - med drugim sina demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna. Trump je obtožen tudi, da je oviral kongresno preiskavo.

Trump obtožbe zavrača kot »lov na čarovnice«, pri tem pa ga trdno podpirajo tudi republikanci. Za njegovo odstavitev bi bila potrebna dvotretjinska večina, ki pa je demokrati ne bodo mogli doseči. Ker je jasno, da se bo proces končal s Trumpovo oprostitvijo, gre sedaj le za politiko oziroma za to, kako bo katera stran ustavno obtožbo uspela izkoristiti v svoj prid za predsedniške in druge volitve, ki bodo novembra.