V največji hrvaški vladni stranki HDZ potekajo priprave za strankarske volitve, na katerih predsednik hrvaške vlade in stranke Andrej Plenković ne bo edini kandidat kot pred štirimi leti. Ambicije za vodenje HDZ kažeta dva bivša zunanja ministra in saborska poslanca, Davor Ivo Stier in Miro Kovač, pa tudi še nekateri vidnejši člani stranke, denimo vukovarski župan Ivan Penava. Opozicijo sedanjemu vodstvu predstavlja bolj desničarsko in konservativno krilo stranke, ki je nezadovoljno s Plenkovićevimi poskusi, da bi mimo obstoječih strankarskih struktur zgradil podobo sodobne evropske demokrščanske stranke.

Volitve v HDZ so prišle v prvi plan hrvaškega političnega življenja po porazu njihove kandidatke Kolinde Grabar - Kitarović na predsedniških volitvah 5. januarja. Podpredsednik sabora Gordan Jandroković je kot generalni sekretar HDZ prejšnji teden potrdil, da je skrajnji rok za volitve v HDZ 17. marec. Natančnejši čas obračuna med Plenkovićem in njegovimi nasprotniki v stranki bo morda znan v petek, ko je napovedano srečanje najvišjih organov HDZ. Za zdaj je mogoče ugibati, da bodo volitve po načelu en član, en glas v nedeljo 8. marca, da bi imeli še čas za morebitni drugi krog teden dni pozneje.

Kritikom popuščajo zavore

Plenkoviću v skoraj štirih letih ni uspelo obvladati vseh frakcij in interesnih skupin znotraj stranke. Mnogi člani ga ne doživljajo kot pristnega hadezejevca, saj ima člansko izkaznico od leta 2011. In s približevanjem strankarskih volitev so kritiki vse bolj neposredni. Godrnjanje se je sicer začelo že pred tremi leti po sklenitvi »nenaravne vladne koalicije« z liberalno Hrvaško narodno stranko (HNS), nadaljevalo pa ob sprejetju istanbulske konvencije in lanskem slabem rezultatu HDZ na evropskih volitvah ter letošnjem porazu Grabar-Kitarovićeve. Šefu stranke so očitali, da je HDZ popeljal bolj proti levici in jo odtujil od njenih tradicionalnih konservativnih volilcev, kar Plenković vztrajno zavrača kot floskulo.

Za zdaj je pri zahtevah za spremembe najbolj glasen Kovač. Prepričan je, da s takšnim vodenjem stranke kot do zdaj ne bodo imeli več kaj iskati po jesenskih parlamentarnih volitvah. Čeprav uradnih kandidatur za šefa stranke ni, je že predlagal televizijska soočanja vseh kandidatov. Stier do razpisa volitev taktizira in je zadržan z izjavami. Penava pa je zavrnil ocene, da Plenkovićeva zmaga v HDZ ne bo vprašljiva, ker da bi njegov poraz pomenil tudi padec vlade. Ne vidi razloga, zakaj Plenković ne bi ostal premier ne glede na to, kdo je šef stranke.

Potencialnih kandidatov za predsednika HDZ je še več, kar tudi kaže, da stranka ni več enotna. Ni običajno, da je v HDZ toliko izraženega nezadovoljstva. Ob tem Plenković še vedno velja za favorita, vendar na njegovo nervozo kažejo vse bolj pogosti obiski lokalnih podružnic HDZ, ki jih opravlja ob premorih na vladi in pri obveznostih ob predsedovanju Hrvaške svetu Evropske unije.

Povezovanje Plenkovićevih nasprotnikov?

V HDZ je neuradno slišati več volilnih scenarijev. Po enem bi se Kovač, Stier in Penava povezali ter poskusili zasesti najpomembnejše položaje v vrhu stranke, saj bodo poleg predsednika volili tudi njegovega namestnika in štiri podpredsednike. Največji ugled v stranki izmed omenjene trojice ima Stier, čeprav noben izmed njih ne daje vtisa pravega voditeljskega kadra, razen morda Penava, ki velja za nacionalističnega jastreba v HDZ. Če pa ne bodo združili moči, bodo Plenkoviću olajšali pot do zmage. Na prejšnjih volitvah, ko je bil edini kandidat, je dobil nekaj manj kot 98.000 glasov, volilno pravico pa je imelo približno 208.000 članov. Bolj verjeten izid vendarle je, da se bo Plenković obdržal na čelu HDZ vsaj do jesenskih parlamentarnih volitev. Če po njih ne bo mandatar za sestavo nove vlade, pa bi lahko kmalu postal bivši vodja HDZ.