S peto zmago na šesti tekmi na Švedskem so si Slovenci že pred zadnjo tekmo v Malmöju zagotovili najmanj tretje mesto v skupini F in napredovanje med elitno šesterico v sklepni del EP v Stockholmu. Sočasno so si z včerajšnjo zmago proti Portugalski priigrali tudi nastop na aprilskem kvalifikacijskem turnirju za OI v Tokiu. Tudi če se bodo v soboto za končno peto mesto pomerili z Nemčijo, tretjeuvrščeno reprezentanco v skupini I na Dunaju, bo to le prestižnega pomena, kajti Nemci že imajo vozovnico za kvalifikacije za OI. O tem, ali bodo Slovenci zaigrali celo v petkovem polfinalu, pa bo danes ob 18.30 odločala zadnja tekma proti Norveški. Ker je Madžarska sinoči izgubila proti Švedski (18:24), jim za zanesljivo napredovanje v evropski polfinale zadošča že remi proti Skandinavcem.

Pereira kritičen do sodnikov

»Pričakoval sem še precej težjo in tesnejšo tekmo, s končno razliko samo gola ali dveh,« je po tekmi priznal slovenski selektor Ljubomir Vranješ. Mogoče tudi zato, ker sta se oba edina dosedanja slovensko-portugalska dvoboja v zgodovini EP končala zgolj z golom razlike: na domačem prvenstvu leta 1994 so Portugalci izgubili z 22:23, na EP 2000 na Hrvaškem pa so slavili z 28:27. Čeprav je napad sedem na šest z dvema krožnima napadalcema uspešen zaščitni znak igre Portugalcev, je včeraj selektor Paulo Pereira (v preteklosti je bil že selektor ženskih reprezentanc Angole in Tunizije), ki je po tekmi ostro kritiziral danska sodnika, saj naj bi vlekla na stran Slovencev, po njej prvič za kratek čas posegel šele v zadnji četrtini tekme po prvem zaostanku za tri gole (21:24).

Portugalci, pri katerih kar polovica od 16 reprezentantov igra v domačem klubu Porto, celotna prva sedmerica pa prihaja iz te ekipe, je bila v prvem polčasu precej boljša od bledih Slovencev. Ti so s svojimi zgrešenimi »zicerji« razbranili v Havani rojenega vratarja Alfreda Quintano, enega od treh naturaliziranih Kubancev v reprezentanci. Po osmih zaporednih izenačenjih – od 1:1 do 8:8 – so Portugalci v 17. minuti prvič povedli za dva (10:8), nato še pri 11:9, a so se Slovenci vrnili v igro z delnim izidom 3:0. Zahvaljujoč predvsem Blažu Jancu, ki je v prvih 30 minutah dosegel kar pet golov, na koncu pa bil s sedmimi najboljši strelec tekme. Da je bila Vranješeva četa ob odmoru lahko zadovoljna le z minus ena (14:15), potrjuje tudi statistika: Portugalci so bili v prvem polčasu kar 76-odstotno uspešni pri strelih na gol, Slovenci le 55-odstotno.

Dolenec: Odslej bo precej lažje

Portugalska, ki je na tem EP že skalpirala Francoze in Švede, čeprav nastopa brez prvega zvezdnika Gilberta Duarteja (Montpellier, pred tem Barcelona), je v drugem polčasu poskrbela še za sedem izenačenj. Toda ekipi, ki ima v svojih vrstah kar osem igralcev (polovico), starih 30 let ali več – z 42 leti je najstarejši drugi vratar Humberto Gomes – je po že 18. in sočasno zadnjem izenačenju na tekmi na 21:21 v 46. minuti začelo zmanjkovati sape in idej, Slovenci pa so še dodatno dvignili raven igre v obrambi in napadu. V treh minutah so naredili delni izid 3:0, pri vodstvu s 24:22 pa je trikrat zapored v treh minutah zadel še Jure Dolenec za nedosegljivih 27:22. Portugalci v zadnjih sedmih minutah in pol niso dosegli niti enega gola ter se na svojem šestem EP (na njem so nastopili prvič po 14 letih – nazadnje v Švici 2006) dokončno poslovili od upanja, da si bodo na Švedskem priigrali vozovnico za kvalifikacije za OI – to, kar je predčasno uspelo Sloveniji.

Za Klemnom Ferlinom (Poljska, Švica) in Deanom Bombačem (Švedska, Islandija) je Jure Dolenec postal tretji Slovenec, izbran za igralca tekme. V prvem polčasu ga je selektor Vranješ namerno spočil, v drugem pa se mu je Škofjeločan oddolžil z vrhunsko predstavo. »Zaradi pomembnosti tekme smo prvi polčas igrali preveč živčno in v krču. Nismo pravilno izvajali kombinacij v igri, izgubljali smo žoge in tekmečevo obrambo smo napadali tam, kjer je sploh ne bi smeli. Tudi v drugem polčasu smo sicer delali napake, vendar te so se dogajale pred njihovim vratarjem pri strelih s šestmetrske črte. Do tja smo si lepo pripravljali akcije in jih izpeljevali, toda grešili pri zaključnih strelih. Obramba v drugem polčasu z vratarjem Ferlinom na čelu je bila vrhunska, saj smo dobili le devet golov,« je ocenil Jure Dolenec, ki je dosegel šest golov iz desetih strelov. O današnji tekmi z Norveško je član Barcelone dodal: »Najpomembneje je, da se čim bolj spočijemo in regeneriramo, vseeno pa bomo imeli nekaj ur več časa za to kot Norvežani. Glavni cilj, kvalifikacije za OI, smo že dosegli, zato nam bo odslej precej lažje. Sposobni smo premagati Norveško in priti v polfinale. Če pa nam bo kakšna reprezentanca že pred našo zadnjo tekmo pomagala priti v polfinale, pa seveda še toliko bolje in lepše.«

Mačkovšek: Komaj še stojimo

Šest golov ob 50-odstotni učinkovitosti je dosegel tudi ostrostrelec Borut Mačkovšek, ki je na igrišču prebil skoraj 52 minut. »To je bila naša najtežja tekma na prvenstvu. Ker je bila že šesta, je bila očitna utrujenost in izčrpanost igralcev. Ritem igre je bil zelo visok, zato smo morali veliko teči. Po slabšem prvem polčasu smo v drugem dvignili raven igre v obrambi, se začeli bolj gibati in Portugalci niso imeli rešitev. Čeprav smo zgrešili veliko stoodstotnih priložnosti, smo to popravili z vrhunsko obrambo. Dolgo smo se mučili s Portugalci, zadnji del tekme je tekel zelo počasi, oddahnili pa smo si lahko šele nekaj minut pred koncem, ko je bila naša prednost za Portugalce že nedosegljiva.« A po težki tekmi s Portugalsko čaka Mačkovška in soigralce verjetno še težji dvoboj z Norvežani: »Čeprav vsi še komaj stojimo na nogah, bomo to seveda še morali zgarati, kajti igra se za polfinale. Šli bomo na polno, na glavo, in verjamem, da lahko pridemo med štiri najboljše reprezentance v Evropi.«