Preden je Simon Rožman 23. septembra lani prevzel vodenje reškega prvoligaša, je ta na trinajstih tekmah nove sezone (superpokal, pokal, liga in evropske kvalifikacije) zmagal le šestkrat, še štirikrat pa remiziral in trikrat izgubil. Forma belih se je po odhodu Igorja Bišćana dvignila, 36-letni Rožman pa je na štirinajstih tekmah zbral osem zmag, dva remija in štiri poraze. Rijeka je jesenski del sklenila s štirimi zaporednimi zmagami, če odštejemo prestavljeno šestega kroga, ko jo je Dinamo nadigral s 3:0. Na lestvici trenutno zaseda tretje mesto, točko za drugim Hajdukom, vendar tudi samo točko pred četrtim Osijekom.

Danes s Triglavom, v soboto z Olimpijo

Rožman je v vlogo skočil sredi jesenskega dela, ves čas pa je poudarjal, da bo več o kakovosti njegove ekipe jasno, ko bo z njo opravil celotne priprave. Za prizorišče prvih si je izbral Umag, kjer Rečani že več kot štirinajst dni pilijo svojo formo. V prvi fazi so odigrali dve prijateljski tekmi s polovičnim izkupičkom – z 1:0 so bili boljši od madžarskega drugoligaša Budafokija, še prej pa so izgubili s češkim prvoligašem Slovačkom (1:2). Danes jih čaka tekma s kranjskim Triglavom, v soboto ob 15. uri pa sledi še generalka z Olimpijo na Rujevici. V ponedeljek se nato že začnejo priprave na prvo tekmo po premoru, ko bodo beli naslednjo soboto gostovali pri Lokomotivi v Zagrebu.

Izjemno pomembno vlogo pri delovanju Simona Rožmana predstavlja tudi preostanek strokovnega štaba. Poleg trenerja vratarjev Gojka Mrčele, kondicijskega trenerja Arisa Naglića in analitika Alena Obreza sta zraven še Rožmanova najtesnejša sodelavca Danko Matrljan in Aleš Kačičnik. Zadnji je hrvaškim medijem razkril ozadje skupnega dela z Rožmanom. »S Simonom sem že od samega začetka, ko je postal trener Celja leta 2014. Tam sva bila leto in pol, nato tri v Domžalah, zdaj pa smo na Reki. Že od takrat mu pomagam in najino sodelovanje je res dobro. Poznava se že vse življenje, saj sva iz istega kraja. Po koncu moje kariere sem se podal v trenerske vode in se šolal ter vodil mlajše selekcije, Rožman pa je hitro postal glavni trener. Imava zelo podoben pogled na nogomet, isto filozofijo.«

Rijeka je šla po uspešnem obdobju Matjaža Keka na klopi skozi manj uspešne trenutke, z Bišćanom na klopi je bilo v igri veliko nihanj. Kot je Kačičnik ocenil za Novi list, je prihod novih ljudi dobro vplival na igralce, prvi del sezone pa je ocenil za dobrega. A zdaj se začenja druga zgodba, zato so priprave v Umagu ključnega pomena. »Vse v prvem delu treningov je šlo v skladu z načrti, najbolj pomembno je, da ni težav s poškodbami, le Velkovski ima nekaj manjših problemov. To je po naše tudi bistvo priprav, da so vsi zdravi in sposobni tekmovati,« je še razkril Kačičnik, Rožmanova desna roka, ki je prvo tekmo po prihodu na klop Rijeke proti Varaždinu vodil sam, zaradi kazni, ki jo je nekdanji trener Domžal prejel še v Sloveniji.

Možni še odhodi in prihodi

S potekom dela v novem koledarskem letu je zadovoljen tudi namestnik športnega direktorja Ivan Mance, ki ocenjuje, da priprave potekajo v povsem pričakovanem ritmu. »Nihanja igralcev so po takšnih treningih povsem običajna, zato je težko dobiti pravo sliko ekipe. A vidi se ideja trenerja, igralci jo vse bolj osvajajo, kar kaže na pravo smer razvoja,« pravi namestnik Srećka Juričića. Kot je še zaupal vodilnemu reškemu časniku, ga veseli dobro vzdušje in upa, da še naprej ne bo težav s poškodbami. Precej manj pa je Mance želel povedati o morebitnih odhodih in prihodih igralcev, saj je prestopni rok označil za »posebno živo bitje«, ki se spreminja iz dneva v dan, in je stvari nemogoče napovedovati. Dodajmo, da je Rijeka v svoje vrste brez odškodnine pripeljala sedemindvajsetletnega osrednjega branilca Nina Galovića, ki je nazadnje na Japonskem igral za Sagan Tosu, na Hrvaško pa se vrača po štirih letih.