Nermin Suljić je danes zjutraj poslal elektronsko sporočilo višjemu sodišču v Mariboru. »Sporočil je, da se pritožbene seje ne bo udeležil. Opravičil je svojo odsotnost in se strinjal, da postopek opravimo v njegovi nenavzočnosti,« je vsebino razkrila predsednica senata, višja sodnica Melita Puhr.


To je bilo skoraj vse, kar je javnost danes smela slišati na seji v sobi 325 mariborske sodne palače. Senat je namreč zatem izključil javnost zaradi varstva osebnega in družinskega življenja oškodovanke in obdolženega.

Podrobnosti obravnavane zadeve so znane. Štiridesetletni zobozdravnik Nermin Suljić, zaposlen v zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, je bil 12. julija lani obsojen zaradi očitanega napada na spolno nedotakljivost 33-letne pacientke, ki naj bi ga izvršil v ordinaciji javnega zdravstvenega zavoda med rednim delovnim časom. Mariborska okrožna sodnica Simona Mernik mu je izrekla enoletno pogojno zaporno kazen s triletno preizkusno dobo.

Tožilec zadovoljen s pogojno obsodbo

Suljićeva zagovornica Vlasta Pretrucci v pritožbi terja izrek oprostilne sodbe ali njeno razveljavitev in ponovno prvostopenjsko sojenje. Suljić namreč v celoti zavrača očitke pod obtožbo in ne priznava očitanega kaznivega dejanja. Vztraja, da ni nikogar nadlegoval, niti telesno niti verbalno. Višji tožilec Zoran Klinc se ni pritožil na sodbo. Zadovoljen je, ker mu je uspelo dokazati, da je Suljić 28. novembra 2016 spolno napadel pacientko. Med puljenjem zoba naj bi proti njeni volji položil njeno roko na svoj razgaljeni spolni ud. Zatem naj bi Mariborčanko prijel od zadaj, jo potisnil ob umivalnik in jo skušal prepričati, naj se sleče. Ko se ji je uspelo iztrgati iz njegovega primeža in zapustiti ordinacijo, naj bi ji Suljić rekel, da ji je pomotoma izpulil napačen zob, zato naj se vrne na nov poseg.

Kazenski postopek doslej ni vplival na Suljićevo opravljanje poklica. Še zmeraj je zaposlen v javnem zavodu, ki mu izstavlja plačilni list in izplačuje plačo. Direktorju zavoda Jerneju Završniku je lani sporočil, da bo v primeru pravnomočnosti sodbe odpovedal pogodbo o zaposlitvi. Kako se bo samoiniciativno odzval Završnik, ni znano.

Spomnimo: vodstvo zdravstvenega doma je zdravniško zbornico obvestilo o incidentu v ordinaciji šele po objavi člankov v Večeru in Dnevniku. Predhodno je omogočilo stomatologu, da je napredoval in nastopil specializacijo oralne kirurgije. Suljićevo domnevno početje je interna komisija zdravstvenega zavoda presojala izključno z vidika medicinske stroke. Ocenila je, da pri puljenju zoba ni storil strokovne napake.