Tako nas vrhovno sodišče Republike Slovenije prepričuje, da je »slučajno« objavilo razveljavitveno obsodbo glede izdajalskega domobranskega generala Leona Rupnika pred slovesnostjo v Dražgošah. Mimogrede, navedeni se je predhodno imenoval tudi Leo, Lev in Lav, kar kaže na »stabilnost« njegove osebnosti, njegovega razmišljanja in prilagajanja vsakokratnim oblastnikom, to je tudi tujcem. Ali nam ni to prilagajanje tudi danes nekam znano?

Tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije, ki je največkrat »slučajno« tiho, se je pogumno pojavil na televiziji in neposredno poveljeval v »zapletenih« mirnodobno-vojnih razmerah v situaciji, ko se ni vedelo, ali gre za eleganten umik, vrnitev, relokacijo, rotacijo ali pobeg slovenske vojske, ki pa je slovensko zastavo sicer pustila na bojišču.

Prav tako je seveda povsem »slučajno«, da se kot rešitelj dnevnih problemov oblastnikov pojavi v udarnem terminu gledanosti na prvem programu TV SLO vrhovni ustavno nepogrešljivi opozicijski voditelj Janez Janša, ki nas odločno in z občasnim nasmehom pomirja ter kaže na eno od rešitev, ki se bo ali naj bi se zgodila v naslednjih dneh. Verjetno slučajno po sobotnem vrhovnem kongresu DeSUS, ko je še malo bolj jasna politična slika v tej stranki.

Slučajno so torej poleg angažiranja javne TV Slovenija, o čemer »verjamem«, da odgovorni na TV ne vedo nič, prikazuje stanje, ki naj bi bilo bolj ali manj katastrofično. To, kar zagotavlja predsednik vlade, da ni čisto tako, pomeni seveda lažno novico.

Razumem, da je težnja po oblasti posameznikov in strank legalna in legitimna. Prepričan pa sem, da je tudi motivirana s podporo v tujini in doma. Težko pa me bo kdo prepričal, da so vse slučajnosti med seboj nepovezane. Prav tako ne vidim argumentov, da bi verjel nekomu, ki mu zelo ustrezajo krizne razmere in način delovanja, ki je v škodo državi, njenemu razvoju, demokraciji in napredku. Skratka, nam državljanom.

Zato je treba biti pozoren ob vseh »nenačrtnih« slučajnostih in ravnanjih naših odločevalcev, ki smo jim zaupali, pa to zaupanje dnevno zlorabljajo, bodisi zaradi svoje nesposobnosti in lagodnosti, da se pustijo vleči za nos, ali pa zaradi svojih sposobnosti priti na oblast za vsako ceno in na vsak način ter ne glede na posledice za nas državljane.

Miloš Šonc, Grosuplje