Neurje Gloria je v Španiji najhuje prizadelo območje okoli mesta Valencia in Balearskih otokov. V bližini Valencie sta dva človeka umrla zaradi podhladitve. V nedeljo so v vasi Pedro Bernardo zahodno od Madrida našli 63-letnika, ki je verjetno podlegel poškodbam glave, ko je nanj padel del strehe. Na severu Španije pa je umrl moški, ko je nameščal snežne verige in ga je zadel voznik tovornjaka, ko je izgubil nadzor nad vozilom.

Zaradi neurja so morali zapreti številne ceste, med drugim avtocesto, ki povezuje Francijo in Španijo. Začasno pa so zaprli tudi letališče v mestu Alicante, kar je vplivalo na 200 letov. V provinci Girona v Kataloniji je bilo danes več ur brez elektrike 220.000 gospodinjstev. V regijah Katalonija in Valencia pa so zaprte številne šole, tako da je danes doma ostalo 170.000 učencev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Neurje naj bi trajalo do srede

Po napovedih španskih vremenoslovcev naj bi neurje, ki je težave povzročilo tudi v železniškem prometu, trajalo do srede.

V ponedeljek zvečer je sicer obilno deževje in sneženje zajelo tudi francoski departma Pyrenees-Orientales ob meji s Španijo. Zaradi neurja so zaprli številne ceste, oblasti svarijo pred poplavami in poledico. Poročajo tudi o zemeljskih plazovih. Okoli 1000 gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike.

Francoski vremenoslovci napovedujejo obilno sneženje za območja nad 500 metri nadmorske višine. V nižinah bo po njihovih napovedih do četrtka močno deževalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.