»Zelo dober start na turnirju je za mano. Vse, kar sem si želel, je bila zmaga, toliko bolje, ker sem jo dosegel v treh nizih. Igrišča na tem turnirju mi vedno vlijejo veliko pozitivne energije,« je povedal 33-letni Nadal, ki je za zmago potreboval le dve uri in dve minuti. Uspešna sta bila tudi četrta nosilca Romunka Simona Halep in Rus Danil Medvedjev, ki je Američana Francesa Tiafoeja ugnal s 6:3, 4:6, 6:4 in 6:2. Halepova je po podaljšku v prvem nizu v drugem gladko zmagala, slavila je s 7:6 (5) in 6:1.

Dvakratna zmagovalka grand slamov, leta 2018 je dobila Roland Garros, leta 2019 pa Wimbledon, si je poškodovala desno zapestje med enim izmed padcev v uvodnem nizu, in so ji ga nato povili, a je 28-letna Romunka nato vseeno po 69 minutah napredovala v nadaljevanje turnirja.

V nadaljevanje turnirja so se uvrstili tudi peta nosilca Avstrijec Dominic Thiem, ugnal je Francoza Adriana Mannarina s 6:3, 7:5 in 6:2, ter Ukrajinka Jelina Svitolina po zmagi nad Britanko Katie Boulter s 6:4 in 7:5. Belinda Benčič iz Švice, sicer šesta nosilka, je premagala Slovakinjo Anno Karolino Schmiedlovo s 6:3 in 7:5, naprej je pa tudi Madison Keys iz ZDA. Slednja je izločila Rusinjo Darjo Kasatkino s 6:3 in 6:1.

Tunizijka Ons Jabeur je presenetila 12. nosilko Johanno Konta iz Velike Britanije s 6:4 in 6:2, Donna Vekić, 19. igralka turnirja iz Hrvaške, pa je bila boljša od nekdanje prve igralke sveta Marije Šarapove. Rusinjo je nadigrala s 6:3 in 6:4. To je bil tretji zaporedni poraz Šarapove v prvem krogu na turnirjih za veliki slam. "Ne vem, kaj se dogaja. Težko povem, kaj vse se je zgodilo v zadnjih 12 mesecih," nikakor ni mogla strniti misli 31-letna Rusinja.

Petkrat je osvojila turnirje za grand slam, od tega leta 2008 tudi OP Avstralije, sedaj pa je na 145. mestu svetovne lestvice in je za nastop v Melbournu dobila posebno povabilo organizatorjev. Vse od prestane dopinške kazni ter po poškodbah se od aprila 2017 ni več vrnila na pota stare slave.