Po besedah predsednika IfW Gabriela Felbermayrja bodo poleg Nemčije, največjega evropskega gospodarstva in enega največjih svetovnih izvoznikov, negativne učinke občutile tudi nekatere druge evropske države, omenil je predvsem Francijo.

Prizadeti naj bi bili predvsem farmacevtski sektor, avtomobilska in letalska industrija ter proizvodnja medicinske tehnike. Podjetja iz EU iz omenjenih sektorjev bodo »zelo verjetno izgubila del tržnih deležev,« so ocenili v IfW.

V inštitutu predvidevajo, da bo izvoz EU na Kitajsko v 2021 predvidoma za 10,8 milijarde dolarjev manjši kot v primeru, da dogovora ne bi bilo. S tem bi podjetja iz EU morala nositi breme približno šestine preusmeritve trgovine, do katere bo dogovor privedel.

V delnem trgovinskem dogovoru z ZDA, podpisanem minuli teden, se je Peking sicer med drugim zavezal, da bo v dveh letih uvozil dodatnih 205 do 210 milijard dolarjev ameriškega blaga, vključno z dodatnimi 32 milijardami dolarjev kmetijskih proizvodov.

Še veliko hujše posledice za evropski izvoz bi imela seveda zaostritev trgovinskih odnosov med ZDA in EU, s čimer administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa v zadnjih letih ob različnih priložnostih občasno zagrozi.