Čeprav so vozniki danes zjutraj z Gorenjskega do Ljubljane ali pa za vožnjo v obratno smer potrebovali tudi do eno uro dlje od siceršnjega potovalnega časa, se je nočna nesreča na gorenjski avtocesti pravzaprav končala srečno, poudarjajo vsi, ki so sodelovali pri reševanju. Čeprav je bilo v nesreči udeleženih 32 ljudi, je bil lažje poškodovan le eden.

Pripravljeni na najhujše

Drama, ki je trajala vse do jutra, promet je po gorenjski avtocesti normalno stekel po osmih urah zapore šele okoli devetih zjutraj, se je začela ob 00.45. Pravzaprav je šlo za dve prometni nesreči. Njun potek je tako opisal Zoran Kužet, komandir kranjske prometne policije: »Prometno nesrečo je povzročil voznik tovornega vozila, državljan Bosne in Hercegovine, ki je zaradi neprilagojene hitrosti trčil v odbojno ograjo in pristal prečno čez celotno vozišče v smeri proti Avstriji. Za njim sta pozneje pripeljala še eno tovorno vozilo, ki je trčilo v prvega, in voznik avtobusa, ki je trčil v drugo tovorno vozilo. V trčenju sta prebila odbojno ograjo in deloma pristala na nasprotnem pasu avtoceste.« Vsi udeleženci nesreče so po podatkih policije tujci.

Ko so reševalce obvestili, da je v prometni nesreči udeležen avtobus, so bili pripravljeni na morebitne precejšnje razsežnosti nezgode in na veliko poškodovanih. Vodja operative v GARS Kranj Andraž Šifrerje povedal: »Pričakovali smo več poškodovanih v avtobusu. Skupaj z reševalci smo naredili primarno triažo in ugotovili, da v njem nihče ni bil poškodovan, zato smo potnike pustili v avtobusu, saj so bili tam na toplem in na varnem, in se posvetili poškodovanemu vozniku tovornega vozila.« Medtem ko sta bila oba voznika tovornih vozil v vozilih sama, je bilo v avtobusu s Hrvaškega 30 oseb, od tega 28 potnikov. Na morebitno večje število poškodovanih je bilo pripravljeno tudi zdravstveno osebje, je pojasnil Miha Oman iz prehospitalne enote Zdravstvenega doma Kranj. Dodal je: »Na srečo smo po prvem pregledu ugotovili, da gre le za enega lažje poškodovanega, ki ga je enota reševalne postaje Ljubljana z reševalnim vozilom prepeljala v ljubljanski klinični center.«

Potniki na toplem

Nekoliko bolj zahtevna pa je bila obravnava potnikov na avtobusu. Lega tega je bila namreč po nesreči takšna, da ni omogočala uporabe vrat za vstop in izstop, zato so morali kranjski gasilci, ki so jim na pomoč priskočili gasilci iz Ljubljane, razbiti stekla in iz avtobusa evakuirati vse potnike. Nadomestni avtobus jih je prepeljal v prostore šenčurskega gasilskega doma. »K nam jih je pripeljal okoli četrte ure. Ponudili smo jim ogrevan prostor in jih postregli s čajem, okoli petih zjutraj pa so pot proti Karavankam že nadaljevali,« je povedal poveljnik PGD Šenčur Matej Regina.

Za pet zdravstvenih reševalcev se je, ko so bili potniki avtobusa na varnem, delo končalo, za 33 gasilcev pa se je začel še najnapornejši del nočne intervencije. »Odstranjevanje motornih tekočin, ki jih imajo vsa tri vozila v primerjavi z osebnimi vozili veliko, je bilo zelo zahtevno,« je poudaril Šifrer. Medtem ko je bila avtocesta pri priključku Brnik v smeri Avstrije ves čas intervencije zaprta, je promet v nasprotni smeri potekal po odstavnem in voznem pasu. Da vozniki ne bi bili namesto na dogajanje na cesti preveč pozorni na posledice prometne nesreče, so pristojni namestili zaščitne ograje oziroma zastor, ki je preprečeval radovedne poglede. Kužet je poudaril koristnost takšnega početja, opozoril pa je tudi na dobro usklajenost vseh sodelujočih pri intervenciji.