V času informacijskih tehnologij, ko v pisnem komuniciranju prevladuje uporaba tipkovnice, je spodbujanje k pisanju z roko še posebej pomembno. Pisanje z roko ni samo izraz individualnosti, temveč gre za izvirno spretnost z različnimi učinki. Na pomen te veščine vsako leto v tednu pisanja z roko ozaveščajo v društvu Radi pišemo z roko.

Mednarodni dan pisanja z roko je 23. januar in tako vsako leto okrog tega dneva že pet let zapored društvo Radi pišemo z roko organizira teden pisanja z roko. Letošnji poteka med 20. in 24. januarjem z osrednjo temo V naši družini radi pišemo z roko. S ciljem ozaveščanja o pomenu pisanja z roko in medgeneracijskega spodbujanja te veščine se bodo zvrstili različni dogodki, od delavnic iz lepopisja, analize in primerjave pisav do razstave rokopisov različnih osebnosti, predavanj in drugih. V projektu sodeluje več ko 240 osnovnih in srednjih šol, medgeneracijskih centrov in drugih izobraževalnih in kulturnih ustanov.

Piše tudi Ilka

»Pisanje z roko je pomembno sredstvo za izražanje individualnosti, izvirnosti. Delovna mesta prihodnosti bodo bolj kot doslej povezana z ustvarjalnostjo in domišljijo, zato je treba te kompetence negovati in razvijati. Zakaj bi zavrgli nekaj, kar je izvirno naše? Več moramo pisati z roko, da bo ostala naša pisava lepa, to je tekoča in čitljiva,« ob tednu pisanja z roko poudarja avtorica pobude in predsednica društva Radi pišemo z roko Marijana Jazbec.

Pisanje z roko je izvirna spretnost, ki je povezana z našim živčnim in mišičnim sistemom. Naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pisanju s tipkovnico, so tudi ugotovitve strokovnjakov. Ob pisanju z roko razvijamo motorične spretnosti, utrne se nam več idej, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost in tako vzdržujemo naše možgane v dobri formi tudi v starejši dobi. Prav tako pa si informacije, ki jih zapišemo z roko, tudi dlje zapomnimo.

Ambasadorji letošnjega tedna pisanja z roko so Nuška Drašček, Uroš Kuzman in Ilka Štuhec. Slednja je z roko napisala, da si evidenco treningov že vrsto let zapisuje v zvezek. »Čeprav včasih težje čitljivo, je pisanje z roko nekaj čudovitega. Nikoli ne nehajte,« je še zapisala Ilka Štuhec. nm