Prejšnji teden smo pisali o alergijah ljudi na pse, niso pa, ko govorimo o alergiji, zanjo imuni niti psi. Ti zaradi alergij lahko trpijo na različne načine, prav tako bodo kazali različne simptome. Najpogostejše bodo spremembe na koži ali težave z dihanjem. Na koži bo pes čutil srbečico, in to po celotnem telesu ali le na enem predelu, poleg tega se lahko pojavijo otekline, rdečina, osip, včasih žival izgubi celo dlako, med dermatološke simptome pa spada tudi vnetje ušesa. Dihalne težave se bodo kazale v vnetem nosu, solzenju oči, kihanju, kašljanju in drugih znakih neugodja pri dihanju, ob alergiji ali intoleranci na določeno hrano pa se lahko pojavijo še težave s prebavo, na primer bruhanje, driska ali refluks, ali pa pride celo do anafilaktičnega šoka, kar se ponavadi kaže v otekanju obraza, otekanju dihalnih poti, nenadnem padcu krvnega pritiska, napadih in na koncu tudi smrti.

Nekatere pasmebolj alergične kot druge

A kako boste vedeli, da ima vaš pes alergijo? Ena možnost je, da izključite vse druge morebitne težave, kot so infekcije, virusi, paraziti, bakterije, druga pa, da opazujete simptome, ki so značilni za alergije. Med njimi so grizenje tačk, nenehno lizanje, suha, rdeča ali vneta koža, praskanje po telesu, izguba dlake, rane od nenehnega praskanja in kronično vnetje ušes.

Psi alergijo ponavadi razvijejo med prvim in tretjim letom starosti, z leti pa se z njo vedno težje spopadajo. Nekatere alergije se prenašajo iz generacije v generacijo, nekatere pasme pa so nagnjene k alergijam bolj kot druge. To so na primer škotski terierji, zahodnovišavski terierji, maltežani, labradorci in zlati prinašalci, dalmatinci, kokeršpanjeli, angleški buldogi in šnavcerji.

Različne so tudi alergije. Najpogostejše so alergije na hrano in prehranske dodatke, barvila in konzervanse. Pogoste so alergije na govedino, piščanca, purana, jajca, koruzo, sojo, pšenico, mlečne izdelke, neredko so psi alergični tudi na travo, plevel, prah, tkanine, plastične materiale in ugrize bolh. Če bo šlo za alergijo na travo, bi morda mislili, da bo pes imel vnet nos, da bo v primeru alergije na hrano bruhal, če je alergičen na ugrize bolh, pa bo predel, ki je bil v stiku z bolho, postal rdeč. A običajno ni tako, temveč ima pes najpogosteje srbečico, v nekaterih primerih kronično vnetje ušes, pogosto pa tudi prebavne težave, sploh ob alergiji na hrano.

Če sumite, da gre za alergijo, je najbolje, da obiščete veterinarja, ki bo opravil testiranja in ugotovil, za katero alergijo gre. Morda boste tip alergije lahko s spremljanjem težav psa in tega, kdaj se pojavljajo simptomi, ugotovili tudi sami, vsekakor pa tudi v tem primeru pojdite k veterinarju, ki bo določil terapijo.