»Ljudem priporočam, naj ne bodo primitivni kot jaz in naj se ne bojijo zdravnika. Pomembno je, da pridete k njemu pravočasno,« je bombo o svojem zdravju v medijih konec minulega tedna odvrgel bosanski igralec Mustafa Nadarević, ko je javnost obvestil, da ima raka na pljučih. Da je hudo bolan, se je govorilo že nekaj mesecev, a tega do zdaj ni nihče potrdil, prav tako se ni vedelo, za katero bolezen gre.

Igralec je novico delil z javnostjo, da bi podprl nacionalni program zgodnjega odkrivanja raka na pljučih na Hrvaškem, ki kot prva država Evropske unije izvaja ta program. S svojo izpovedjo je želel spodbuditi druge, da redno hodijo na preglede, in opozoriti, da je rak na pljučih predvsem posledica kajenja. V kampanjo na Hrvaškem je vključen, ker se je njegova družina po bombardiranju Banjaluke, kjer je bil rojen, kmalu preselila v Zagreb in tam tudi ostala, v hrvaški prestolnici pa je Nadarević tudi končal igralsko akademijo.

Zdravnika se je bal vse življenje

Kot je minuli teden povedal za Media servis, z rakom na pljučih živi že dlje časa in je bolezen sprejel kot del življenja. S takšnim odnosom do bolezni je, kot pravi, postal močnejši, verjame pa, da jo lahko tudi premaga. Kot je še dejal, se je zdravnikov bal vse življenje, že od otroštva, stres pa je bil zanj že samo rutinski pregled pri zobozdravniku. Zdaj ljudem svetuje, naj tisti, ki se bojijo zdravnika, premagajo strah in gredo na pregled.

Snema in nastopa

»Oče je dobro. Dela,« je kmalu za tem svoje dodala njegova hči Nana. In res, 76-letni Nadarević dela s polno paro. Igralec, ki je med drugim igral v filmih Oče na službeni poti, Nikogaršnja zemlja in Čefurji Raus! ter seriji Glembajevi, gledali pa smo ga tudi v filmu in seriji General Antuna Vrdoljaka, kjer igra generala Janka Boberga, je dejaven tudi v gledališču. Z igralskima kolega iz TV-serije Lud, zbunjen, normalan Senadom Bašićem in Moamerom Kasumovićem je v Bosni in Hercegovini ustvaril predstavo Sjajni momci, z njo pa so gostovali po različnih delih nekdanje Jugoslavije. Poleg vsega tega bodo nadaljevali tudi snemanje serije, dokler bo Nadarević to fizično zmogel.

Pripisali so mu že smrt

Menda mu je zdaj nekoliko bolje, sploh pa je daleč od tega, da bi umrl, kot so spletni portali pisali leta 2017. Takrat so svoje ob njegovi »smrti« povedali tudi nekateri igralci, a se je izkazalo, da je bila novica, ki so jo povzemali mnogi mediji, napačna. Nadarević je še isto leto za Kurir potrdil, da je še kako živ: »Še sem živ, čeprav na nekaterih portalih pišejo, da sem umrl, sem pa velikokrat smrt odigral.«

Kljub temu že ima izkušnje s smrtjo, saj je za rakom umrla njegova žena. Slavica Radović, slovenska kostumografinja, s katero sta bila skupaj 20 let, je izgubila bitko z rakom dojk pri 48 letih, njene zadnje besede prijateljem pa naj bi bile: »Pazite na mojega Mujo.«