Z rokama naslonjen na stol je Jože Šercer skrušeno spremljal razlago sodnice Maje Povhe, zakaj se ga je petčlanski senat odločil spoznati za krivega poskusa umora na zahrbten način. Še dopoldne si je med zaključnim govorom zagovornika brisal solze, nekaj ur kasneje je le odsotno zrl v daljavo, tu in tam pa sodničino razlago spremljal z zaprtimi očmi. Ker je skušal sosedi v Papežih na slovensko-hrvaški meji septembra 2018 z lovsko puško vzeti življenje, pred streljanjem pa nanjo od treh ponoči kar dve uri čakal v zasedi v grmovju, so mu naložili 15 let zapora, za posedovanje orožja in kopice streliva, za katera ni imel dovoljenja, pa še dodatnega pol leta. Skupna kazen – 15 let in štirje meseci zapora, v kar se bo vštel že čas, ki ga je od dne napada preživel za zapahi.

Šercerja so kočevski policisti prijeli nekaj ur po streljanju. Oškodovanka, ki je napad preživela, jim je namreč povedala o njegovih predhodnih grožnjah. Sedeminšestdesetletnik se je na svojo sosedo dodatno navezal po smrti svoje mame leta 2012, ni mu bilo prav, da je k njej že kako leto po smrti soproga začel hoditi prijatelj, saj ga je bilo strah, da bo izgubil tudi njo. Zmerjal jo je s prasico in še hujšo zmerljivko, zagrozil, da bo oba ustrelil, če se obiski ne končajo. Po aretaciji je policistom pojasnil, da je soseda čudovita ženska, ki jo je želel le prestrašiti, a sodni senat temu ni verjel. »Če bi bilo to res, bi lahko ustrelili v zrak, in to sredi belega dne, ne pa skriti izza grmovja ponoči,« je odločitev pojasnila sodnica. Da se je na napad pripravljal, je po njihovem mnenju razvidno tudi iz tega, da je v določenem trenutku svoje življenje podredil njenemu, jo zasledoval in ugotavljal njene navade.

Upoštevali tudi olajševalne okoliščine

Prav tako se je senat strinjal, da je bil napad zahrbten, saj da je streljal iz zasede in povsem nepričakovano, da se tarča ni mogla braniti. Ugotovili so tudi direkten naklep. »Dve uri ste čakali v temi, v tistem času bi si lahko tudi premislili. Zraven ste imeli puško. Prepričani smo, da ste imeli v zavesti to, da jo boste uporabili proti njej. Imela je res srečo, da je preživela,« je Šercerju povedala sodnica in dodala, da je za potrditev poskusa umora pomemben namen napadalca, ne pa stopnja poškodbe. Za kazen, ki je na spodnji meji – za poskus umora je namreč zagroženo od 15 do 30 let zapora –, se je senat odločil tudi zaradi določenih olajševalnih okoliščin: težkega otroštva in mladosti ter travm, ki so izhajale iz tistega časa, tega, da je bila njegova kriminalna kartoteka doslej prazna, da ni bil problematičen…

Senat se je zaradi ponovitvene nevarnosti odločil tudi za podaljšanje pripora, pa četudi je Šercer dopoldne zatrdil, da se domov ne namerava vrniti. »Nimam iti kam drugam kot v dom za starejše. Oškodovanki se ne mislim približevati,« je bil jasen pri odgovoru na vprašanje zagovornika, kam bi šel živet po izpustu. Odločitev je zagotovo vsaj malce pomirila 47-letno oškodovanko, ki po navedbah njenega pooblaščenca Aljaža Paulina vse od napada živi v strahu. »Zelo se boji, kaj bi se lahko zgodilo njej in hčeri, če bi se Šercer vrnil v domačo hišo. Vse od kritičnega dogodka pogosto joka, ne počuti se ne varno ne sproščeno, dogodek neprestano podoživlja, strel ji še vedno odzvanja v glavi, ponoči ne spi, tlačijo jo more,« je našteval, ko je sodišče prosil za podaljšanje pripora. Proti Šercerju je že vložila odškodninsko tožbo, in sicer zahteva nekaj manj kot 25.000 evrov.