Dejala je, da so države, ki imajo neposredne letalske povezave z Wuhanom oziroma Kitajsko, lahko bolj zaskrbljene "kot pa mi". ZDA so tako na na treh letališčih že začele s screeningom potnikov, ki prihajajo s Kitajske oziroma Wuhana, od koder naj bi se začel širiti nov virus.

Atipično pljučnico na Kitajskem povzroča nov koronavirus, glede katerega je še zelo veliko neznank, zato je zelo težko napovedati, kdaj bi se lahko morebiti ta virus pojavil v Evropi, je še ocenila Frelihova.

Virus je nepredvidljiv

Kot je še pojasnila, je virus nepredvidljiv; tako, kot se je zgodilo z respiratornim virusom sars, ko je prišlo do preskoka živalskega koronavirusa na človeka. Virus je ob tem mutiral in dobil zlovešče lastnosti. Treba se je pripraviti, če bi se to zgodilo tudi pri tem novem koronavirusu, je še dejala Frelihova.

Ocenila je še, da o kakem hitrem širjenju tega virusa zaenkrat še ni mogoče govoriti. Je pa res, da ni znano, ali je to realno stanje ali so to samo tisti primeri, ki so bili doslej odkriti. Virus se je namreč začel pojavljati v sredini decembra na Kitajskem, doslej pa imamo štiri primere izven Kitajske in tri primere izven Wuhana, v drugih kitajskih mestih.

V Sloveniji na ravni države posebnih ukrepov zaradi tega virusa na Kitajskem ni, so pa vedno na mestu preventivni ukrepi, kot veljajo za vse ostale kapljične okužbe; pogosto umivanje rok, da se ne zadržujemo tam, kjer je veliko ljudi, ter da v primeru bolezni kašljamo v rokav ali robček.

Za tiste Slovence, ki potujejo v Wuhan ali na Kitajsko, NIJZ priporoča, naj ne obiskujejo tržnic, kjer prodajajo žive živali in živalske produkte, kot je kakršnakoli divjačina. Priporočajo tudi, da si redno umivajo roke in jih morda tudi razkužujejo z alkoholnimi robčki ter se izogibajo ljudi, ki delujejo, da imajo kakšno kapljično ali prehladno obolenje. Če bi zboleli s simptomi respiratornega obolenja, pa je ob vrnitvi domov priporočljiv posvet z osebnim zdravnikom.

WHO je sicer pripravil cel niz navodil in priporočil, ki jih namerava Slovenija prilagoditi za naše razmere. Slovenija sledi tem navodilom in navodilom Evropskega centra za nalezljive bolezni v Stockholmu, ki sodelujejo z WHO.