»Z Madžari imamo še nekaj neporavnanih računov, v Malmöju pa imamo lepo priložnost za maščevanje,« je pred včerajšnjo tekmo napovedal slovenski reprezentant Blaž Janc. V mislih je imel seveda junij 2018, ko je Madžarska pod vodstvom selektorja Ljubomirja Vranješa v dodatnih kvalifikacijah za SP 2019 v skupnem seštevku z le golom razlike (51:50 – zmaga v Kopru z 29:24, poraz v Veszpremu z 22:26) izločila Slovenijo pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića in ji preprečila obrambo bronaste kolajne iz Francije 2017. A Madžari so bili za Slovence usodni tudi v dodatnih kvalifikacijah za SP 2011 na Švedskem, takrat spet z golom razlike (53:52): ekipa selektorja Zvonimirja Serdarušića je prvo tekmo v Ljubljani dobila s 27:25, na povratni v Veszpremu pa je klonila s 25:28. Edini, ki je dodatne kvalifikacije proti Madžarom končal z uspehom, je bil selektor Boris Denić, ki je bil v boju za SP 2015 v Katarju boljši s skupnim izidom 54:51.

Le štirje Madžari v Veszpremu in Picku, Slovencev na EP kar šest

Naši vzhodni sosedi so na letošnje EP prišli precej oslabljeni (manjkata prvi organizator igre Mate Lekai in glavni ostrostrelec Richard Bodo) in pomlajeni. V igralskem kadru imajo samo štiri reprezentante iz dveh najboljših in najbogatejših domačih klubov, Veszprema in Picka iz Szegeda (po dva), največ pa jih prihaja iz Tatabanye (4). Ob tem je zelo zanimivo, da med 17 Slovenci na Švedskem kar šesterica igra za Veszprem ali Pick, po trije v vsakem. Včeraj v Malmöju so slovenski rokometaši po slabšem začetku že sredi prvega polčasa prvič povedli za tri (10:7), tik pred koncem tega dela igre pa premierno za štiri (14:10). Edini, ki jim je povzročal težave, je bil kar 204 centimetre visoki in 110 kilogramov težki krožni napadalec Bence Banhidi s petimi goli iz šestih strelov.

Toda Madžarska, ki tako kot Slovenija že dvanajstič nastopa na EP (njen najboljši dosežek je šesto mesto v Italiji 1998, najslabši pa 14. mesto na Hrvaškem 2018 pod vodstvom selektorja Vranješa), je v drugem polčasu poskrbela za sanjski preobrat. Potem ko je Slovenija v slabih 15 minutah drugega dela dosegla samo dva gola, so jih nasprotniki zabili kar osem in povedli z 21:18. Igra Vranješeve čete ni imela več niti repa niti glave, pri Madžarih pa sta se poleg Banhidija (bil je najboljši igralec in strelec tekme z devetimi goli iz desetih strelov) razigrala še vratar Roland Mikler in desni zunanji Patrik Ligetvari. Že 35-letni Mikler je v drugem polčasu zbral osem obramb (v prvem samo eno, Klemen Ferlin in Urh Kastelic v 60 minutah skupaj le pet), kar dvanajst let mlajši Ligetvari, član španske ekipe Ademar Leon in eden izmed zgolj štirih Madžarov, ki igrajo v tujih klubih (v slovenski izbrani vrsti jih je takšnih kar 15), pa je v dvanajstih minutah dosegel kar pet golov iz petih poskusov s projektili z velike razdalje.

Gulyas selektor le na papirju, zadevo vodita Nagy in Rodriguez

Po nekajkratnem zaostanku za tri – nazadnje pri 25:28 v 57. minuti – so se Slovenci po golu Boruta Mačkovška z levega krila približali na 27:28, po novem Ligetvarijevem projektilu pa je Jure Dolenec na začetku zadnje minute s sedmih metrov postavil končni izid. V zadnjem madžarskem napadu si je Dean Bombač tik pred koncem prislužil še izključitev, tekmeci pa so nato v zadnjih desetih sekundah spretno zadrževali žogo in sploh niso streljali proti golu. »Ria, Ria, Hungaria,« je s tribun odmevalo tradicionalno skandiranje v rdeče oblečenih madžarskih navijačev, poleg igralcev pa je bil še posebej navdušen selektor Istvan Gulyas. Ta 51-letnik je sicer selektor bolj ali manj na papirju, čeprav seveda vodi tekme in treninge. Kajti v strokovnem štabu ima dve rokometni legendi, ki imata vsak svojo nalogo: legendarni Laszlo Nagy je zadolžen za pripravo taktike v obrambi, Španec Chema Rodriguez pa v napadu.

Na sedmi medsebojni tekmi v zgodovini EP je Slovenija proti Madžarski doživela že peti poraz (ob po eni zmagi in remiju), sedma tekma novega selektorja Vranješa pa niti slučajno ni bila pravljična. Po šestih zmagah (pripravljalni tekmi proti Severni Makedoniji in Črni gori, na EP proti Poljski, Švedski, Švici in Islandiji) je Šved srbskih korenin prvič okusil grenkobo poraza. Po današnjem prostem dnevu njegovo ekipo v dveh dneh čakata dve zelo težki in zelo pomembni tekmi: jutri ob 16. uri proti Portugalski, ki je včeraj presenetljivo izgubila proti Islandiji s 25:28, in v sredo ob 18.30 proti Norveški, ki je na peti tekmi na letošnjem Euru zmagala še petič zapored, sinoči proti gostiteljici Švedski s 23:20.

Dolenec: Zaslužili smo si poraz, Zarabec: Nismo imeli protiorožja

Jure Dolenec je proti Madžarom dosegel osem golov in je bil tudi prvi strelec Slovenije, vodilni v reprezentanci s 26 goli pa je tudi po petih tekmah na Švedskem. »Zaslužili smo si poraz in sami smo krivi zanj. V drugem polčasu smo igrali slabo, nezrelo, zato sem žalosten in razočaran. Izgubiti tekmo zaradi lastnih neumnosti je zares boleče. V napadu nismo pokazali prave igre, da o obrambi sploh ne govorim. Da smo prejeli 29 golov, od tega kar 16 v drugem polčasu – ne, tega si ne bi smeli privoščiti. Še proti boljšim reprezentancam na prvenstvu si tega nismo dovolili,« je vrelo iz ust Jureta Dolenca. Na vprašanje, zakaj so dovolili nasprotnikom, da so s streli od daleč v drugem polčasu pridno rešetali slovensko mrežo in vratarja, je član Barcelone odgovoril: »Madžari so to počeli zares v mojstrskem slogu. Ko so nam jih dali od daleč pet, šest zapored, jim je steklo. Naš osrednji blok v navezi z vratarjem jih ni dovolj dobro pokril in zapiral, oni pa so zadevali kot po tekočem traku.«

Miha Zarabec je kot organizator igre začel tekmo proti Madžarski (prvič po poškodbi na uvodni tekmi proti Poljski je včeraj zaigral tudi Darko Cingesar), v skoraj 46 minutah na igrišču pa je dosegel štiri gole. »Po dobrem prvem polčasu smo seveda upali, da bomo v nadaljevanju tekmo predčasno rešili v svojo korist. Madžari nas v igri niso z ničimer presenetili, vendar nikakor nismo našli pravega protiorožja niti za pivota Banhidija niti za njihove strelce od daleč, za nameček pa smo razbranili tudi Miklerja. V obrambi smo v drugem polčasu igrali slabo in poznalo se je, da imamo malce težke noge,« je ocenil Miha Zarabec. Trebanjec, s 177 centimetri najmanjši v reprezentanci, je še vedno prepričan, da je Slovenija klub porazu boljša od Madžarske: »Vsi smo se dobro zavedali pomembnosti tekme in vsi smo si želeli zmage, a nam žal ni uspelo. Očitno smo pregoreli v preveliki želji za uspehom. A poraz moramo takoj pozabiti in se osredotočiti na Portugalce in jih premagati. Moramo dvigniti glave, saj imamo še vse v svojih rokah.«