Slaba forma košarkarjev Cedevite Olimpije se nadaljuje. Po novi brezkrvni predstavi je zmago iz Stožic po podaljšku v 16. krogu lige ABA odnesel Mornar, zadal Ljubljančanom tretji zaporedni poraz in se ji približal na le zmago zaostanka. Uvrstitev med najboljše štiri je naenkrat postavljena pod velik vprašaj, enako skrb vzbujajoč pa je znak nemoči trenerja Slavena Rimca, ki je po tekmi večkrat izpostavil, da mu zmanjkuje idej, kako predramiti moštvo.

Pomembnost sobotne tekme je bila velika, a očitno ne dovolj za igralce, da bi k njej pristopili borbeno in z veliko energije. Ob spremljanju dogajanja smo večkrat dobili občutek, kot da jim je vseeno, kakšen bo razplet. Kljub mučenju je Olimpija prišla v položaj, ko je 20 sekund pred koncem vodila za tri, a ni naredila osebne napake in se spustila v izmenično izvajanje prostih metov, temveč naivno Mornarju dovolila, da s trojko izenači. Katastrofalen je bil tudi zadnji napad rednega dela, za katerega so imeli zmaji 14 sekund. Ryan Boatright je žogo nonšalantno prenesel na drugo stran, pri prevzemanju imel na sebi 213 centimetrov visokega Uroša Lukovića, a se raje kot za prodor odločil za met za tri čez njegovo roko, kar je ob parketu močno ujezilo tudi predsednika Tomaža Berločnika. Napake, ki si jih trener Rimac in igralci na taki ravni ne bi smeli privoščiti. »Igralcem smo rekli, naj naredijo osebno napako, pa ste videli, kaj se je zgodilo. Glede na razmere bi morali prekipevati od motivacije. A kljub opozorilom energija ni bila prava. Očitno mislijo, da se bo tekma dobila sama od sebe. Neverjetno je, kako težko dojemajo nekatere stvari. V tem pogledu sem v preteklosti vedno znal iz moštev izvleči dobre stvari, tu pa mi je zelo težko,« je bil iskren Slaven Rimac, njegove besede pa morajo biti alarm za vodstvo kluba. Očitno namreč je, da med igralci in trenerjem ni prave povezanosti. Če se Olimpiji ne bi uspelo prebiti med prva štiri moštva v ligi ABA, bi bil to glede na igralce in vložek hud spodrsljaj Rimca.

90 doseženih točk ob le desetih asistencah je jasen pokazatelj egoizma v igri Olimpije, a kapetan Jaka Blažič težavo vidi predvsem v obrambi. »Ta poraz boli. V obrambi nimamo prave samozavesti, zato ne moremo prelomiti tekem. Tudi v napadu bi morala žoga bolj krožiti. Energija ni bila prava. Ostaja občutek, da so ostale rezerve, česar na takšni tekmi ne bi smelo biti,« je bil neposreden Jaka Blažič, ki je v preteklem tednu prejel mamljivo ponudbo Virtusa iz Bologne. »Lepo je, ko dobiš tako ponudbo, a se z njo nisem pretirano obremenjeval. Nisem točno vedel, kaj naj naredim v tej situaciji, a smo se po pogovoru z ljudmi iz Olimpije v korist obojih odločili, da ostanem.«

Primorska je sinoči uresničila zadani načrt, saj je s precej bolj uigranima Markom Lukovićem in Sterlingom Gibbsom brez težav ugnala Krko. Koprčani so vodili skozi celoten obračun in tako prekinili niz štirih zaporednih porazov. »Končno smo v tekmo vstopili agresivno in pametno, kar je bilo ključno za zmago. Nismo odigrali idealne tekme, a je bila naša obramba na dovolj visoki ravni, da smo prišli do uspeha,« je bil zadovoljen trener Primorske Andrej Žakelj, manj pa Krkin Vladimir Anzulović: »Primorska je v tekmo vstopila s precej več energije. V drugem polčasu smo se dvignili, a zgrešili preveč odprtih metov, da bi lahko prišli do preobrata.«

Liga ABA, 16. krog: Zadar – Igokea 81:88 (22:15, 41:37, 64:57, Allen 19; Gagić 23), Budućnost – Mega 90:76 (17:26, 41:45, 62:64, Cobbs 24; Simonović 23, Mesiček 3, Macura 0), FMP – Partizan 57:87 (6:18, 21:36, 41:59, Đorđević 14; Birčević 14), danes ob 18. uri: C. zvezda – Cibona.