V slovenskem taboru so napovedali, da se ne bodo ukvarjali z matematičnimi rokometnimi izračuni, od samega začetka je bilo jasno, da želijo tudi proti Madžarom zadržati zmagoviti niz. Slovenski selektor Ljubomir Vranješ, ki je med letoma 2017 in 2018 vodil rokometnega velikana iz Veszprema in tudi madžarsko izbrano vrsto, se je zavedal da njegove slovenske varovance čaka telesno izjemno zahtevna tekma, bitka. Tako Slovenija kot tudi Madžarska si seveda močno želita nastopa v olimpijskih kvalifikacijah.

Uvod je bolje uspel Madžarom, ki so po štirih minutah povedli z delnim izidom 3:1, kar pa sta tudi ob pomoči prve v seriji madžarskih izključitev popravila Borut Mačkovšek in Blaž Blagotinšek (3:3). Slovenija je držala korak in po uspešno izvedeni sedemmetrovki Mihe Zarabca v 10. minuti prišla do prvega vodstva pri 6:5. Ko je štiri minute kasneje čez dva Madžara pot do gola z zunanjega položaja našel razigrani Mačkovšek (9:7), se je slovenska izbrana vrsta dokončno razigrala.

Madžari so nadaljevali z agresivno obrambo, pogosto na meji pretirane grobosti, kar je pomenilo številne izključitve. Slovenci so to znali izkoristiti in nadgraditi v prednost štirih zadetkov, ko je za 14:10 in najvišjo prednost neubranljivo zadel Nejc Cehte. Svoje je z nekaterimi zares atraktivnimi obrambami dodal vratar Klemen Ferlin, ki pa se danes ni razigral kot na prejšnjih tekmah. Ob koncu prvega polčasa je bilo po zaslugi izjemnega strela z razdalje v zadnji sekundi 16:13 v korist Slovenije. Zadel je razpoloženi organizator igre Zarabec.

Preobrat Madžarov

Drugi polčas je z zadetkom otvoril krožni napadalec Bence Banhidi in s tem nakazal potek nadaljevanja (16:14). Madžari so nadaljevali z zelo agresivno obrambo, kar je ustavilo slovenski napad, ki je imel obdboje, ko je povsem odpovedal. Madžarom je uspel delni izid 7:2, za nameček pa so prvič na tekmi ušli na plus tri. Za 21:18 je že s svojim osmim zadetkom poskrbel danes tako rekoč nezgrešljivi Banhidi, na katerega so sicer v slovenskem taboru pred tekmo posebej opozarjali. Slovenski selektor Vranješ se je odzval z menjavo, namesto Zarabca je v igro poslal Deana Bombača, ki ga je spočil v prvem polčasu.

V igri Slovenije je bilo zaznati več kreativnosti v napadu, a se hkrati na drugi strani ni ustavil napad Madžarov. Patrik Ligetvari je bil s šestimi zadetki v ključnih trenutkih nerešljiva uganka, v napadu pa so se Slovencem začele tresti roke tudi v povsem čistih situacijah za zadetek. Še pet minut pred koncem so madžarski rokometaši vodili za tri (27:24). Slovenci so na krilih Bombača hiteli v napadu, kar je z nekaj sreče obrodilo sadove. Dve minuti pred koncem se jim je po prvem golu Mačkovška v drugem polčasu vendarle uspelo približati na samo gol zaostanka (27:28), a je bilo to na koncu premalo, predvsem pa prepozno. V napadu so namreč Slovenci pred tem danes zgrešili preveč in na ta način dopustili preobrat v drugi polovici. V slovenski izbrani vrsti je bil sicer najbolj učinkovit Jure Dolenec z osmimi goli

Slovenski rokometaši so torej po zmagah nad Poljaki, Švedi in Švicarji v skupinskem delu ter petkovi zmagi nad Islandijo na turnirju prvič izgubili. Madžari so v drugem polčasu nadigrali slovensko obrambo, v vratih pa je k zmagi velik delež tokrat dodal vratar Roland Mikler. Slovenija je kljub porazu zaenkrat še vedno na drugem mestu svoje skupine, naslednja tekma pa varovance Vranješa čaka v torek, 21. januarja, v Malmöju ob 16. uri proti Portugalski.