Povorko čez središče Berlina je vodilo več kot 150 traktorjev, med njim pa so bili številni kmetje, okoljski aktivisti, borci za pravice živali in drugi. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se jih je zbralo okoli 27.000.

Zahtevali so okolju bolj prijazno kmetovanje, podporo in subvencije le za organske kmetovalce, zahtevali so tudi okrepitev prizadevanj za ohranjanje biotske raznovrstnosti na nemškem podeželju. "S temi demonstracijami smo še enkrat več pokazali, da obstaja veliko družbeno gibanje, ki želi drugačno kmetijsko politiko," je povedal vodja nemških Zelenih Robert Habeck.

Policija je sporočila, da so današnje demonstracije minile mirno, brez večjih incidentov ali težav, še poroča dpa.

Tovrstno zborovanje je sicer postalo že tradicionalno in sovpada tudi z Zelenim tednom, največjim svetovnim agro-živilskim sejmom, ki se je v nemški prestolnici začel v petek.

V petek so sicer središče Berlina zasedli traktorji kakšnih tisoč kmetov, ki so protestirali zaradi vse strožje okoljske zakonodaje, ki da jih potiska proti propadu. Podobni protesti traktoristov so potekali tudi drugih nemških mestih. Pripravila jih je kmetijska iniciativa Dežela povezuje.