ENNA grupa ima t.i. komplete novih instrumentov izdajateljev iz družbe Fortenova Group TopCo, ki predstavljajo približno 6,4 odstotka glasovalnih pravic na skupščini družbe. Gre za vrednostne papirje, s katerimi se trguje na sekundarnem finančnem trgu, so za današnji hrvaški časnik Jutarnji list potrdili v ENNA grupi, potem ko je agencija Bloomberg v petek neuradno poročala o spremembi lastniških deležev v Fortenova grupi.

Finančni direktor ENNA grupe Damir Spudić je za zagrebški časnik poudaril, da se primarno ukvarjajo z energetiko in logistiko, kar mislijo početi tudi v prihodnje. Hkrati kontinuirano vlagajo v projekte in družbe v hrvaškem gospodarstvu, za katere menijo, da imajo razvojni potencial, so dodali.

Gre za prvo večjo lastniško spremembo po uveljavitvi poravnave v Agrokorju. Največja delničar Fortenova grupe je ruska Sberbanka, ki ima 39-odstotni delež. Ameriški sklad Kinghthead Capital Management ima 24,9 odstotka v obveznicah. Sledijo hrvaške finančne institucije, kot je Zagrebačka banka s 15,3 odstotka ter ruska banda VTB, ki ima 7,5-odstotni delež. Dobavitelji skupaj imajo nekaj manj kot pet odstotkov.

ENNA naj bi delnice kupovala od manjših delničarjev, predvsem dobaviteljev, kot je zagrebška družba Franck, pa tudi nekaterih bank, ugiba Jutarnji list. Špekulirajo tudi, da se je PPD morda za nakup delnic Fortenove grupe odločila, ker so "diskontne" in upajo na zaslužek, ko bo hrvaška družba prestrukturirana.

PPD ima sedež v Vukovarju in je ena največjih hrvaških energetskih družb. Leta 2018 so imeli 8,7 milijarde kun (1,17 milijarde evrov) prihodkov, medtem ko je imela celotna ENNA skupina takrat nekaj manj kot 11 milijard kun (1,5 milijarde evrov) prihodkov. ENNA skupina ima lastniške deleže v približno 20 družbah, med katerimi so kutinska Petrokemija, pristanišče Ploče in podjetje ENNA Transport. Poslujejo v več evropskih državah, tudi v Sloveniji. Med drugim uvažajo plin tudi čez interkonektor Rogatec, je zapisano na spletni strani skupine.