O kupcu obstajajo le uradni podatki, ki povedo zelo malo. Podjetje Egytec Energy, ki ga je septembra lani ustanovil Mohamed Fekry El-Saidy iz belgijskega Genta, ima poštni nabiralnik v Stegnah 35 v Ljubljani.

Za bioplinarno s pripadajočimi zemljišči, sončno elektrarno na zgradbi ter kmetijsko zemljišče in stavbno pravico na kmetijskem zemljišču v Šalovcih, kjer je sortirnica odpadkov, je plačal 600.000 evrov. Od tega je dobrih 5000 evrov kupnina za sončno elektrarno. Stečajni upravitelj Ecosa Matjaž Nanut je pogodbo o prodaji sklenil 26. novembra.

Za nakup te bioplinarne je v prvi polovici lanskega leta oddalo nezavezujoče ponudbe devet ponudnikov, vendar prodaje ni bilo. Jasno je le, da je o prodaji odločala hipotekarna upnica Raiffeisen Landesbank Steiermark.

Kot je za STA potrdil župan občine Lendava Janez Magyar, o zadevi nimajo prav nobenega podatka, želijo pa si, da bi se z novim lastnikom čim prej sestali.

Občina že od 2013 opozarja na tveganja gradnje

Kot pravijo na občini, ministrstvo za okolje že od leta 2013 opozarjajo na tveganja, "ki jih predstavlja gradnja bioplinarne brez presoje vplivov na okolje z nazivno močjo do enega megavata in izmikanje presoji, saj je obravnavana bioplinarna seštevek šestih enot po en megavat, ki predstavljajo praktično eno celoto z izredno velikim vplivom na okolje, za kar bi bilo potrebno opraviti presojo vplivov na okolje".

Zaradi te bioplinarne je bilo v Lendavi veliko vroče krvi. Od nje katere se je poleti 2017 zaradi odloženih bioloških odpadkov širil neznosen smrad, krajani, združeni v civilno iniciativo Petišovci, so s protesti zahtevali prepoved njenega delovanja.

Vendar pa lahko novi lastnik naprave zanjo spet pridobi dovoljenje, saj lokalni skupnosti ni uspelo doseči, da bi jo dokončno zaprli.

V bioplinarni je še vedno 21.000 kubičnih metrov živalskih in rastlinskih ostankov, ki jih je treba uničiti. Ker v stečajni masi ni denarja, bi morala to plačati država. Na okoljskem ministrstvu so konec lanskega leta pojasnili, da za to nimajo zagotovljenega denarja.