Na stotine plemenskih starešin se je minuli teden zbralo globoko v deževnem gozdu, da bi oblikovali enotno stališče proti okoljski politiki brazilskega predsednika. Odkar je na položaj prišel Bolsonaro, se je namreč krčenje gozdov skoraj podvojilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so zapisali v osnutku manifesta, ki so ga pripravili ob koncu srečanja, je bil njihov namen združiti moči v nasprotovanju ravnanju brazilske vlade oziroma njeni "politiki genocida, etnocida in ekocida". Izrazili so nasprotovanje vsem dejavnostim, ki uničujejo gozd, tako rudarjenju kot tudi gradnji hidroelektrarn, sečnji in nezakonitemu ribolovu.

Grožnje vlade in sovražni govor so spodbudile tudi nasilje proti amazonskim plemenom, so opozorili v izjavi in zahtevali kazen zaradi umorov njihovih voditeljev. Samo lani je bilo namreč ubitih kar osem vodij domorodnih plemen.

Vodja brazilskih domorodcev Raoni Metuktire je v četrtek že napovedala, da bo odpotovala v prestolnico Brasilia in tam predstavila zahteve s sestanka. Prav tako namerava Bolsonara povprašati, zakaj za staroselce ne najde lepih besed.