Po počasnem začetku Dallasa, ko je Portland povedel že za 11 točk sredi prve četrtine, je bil Dončić ključni mož preobrata s štirimi doseženimi meti za tri v treh minutah. Dallas je do konca četrtine zaostanek pretvoril v vodstvu in ga zadržal preostali del tekme, pri čemer je 20-letni Ljubljančan v 34 minutah igre dosegel 35 točk, osem podaj in sedem skokov. Pri tem je zadel tudi osem metov za tri točke, kar je njegov osebni rekord. Rekord prihaja po tekmi, po kateri so ga kritizirali, ker je zgrešil vseh pet metov za tri.

Dončićeva osebna statistika se je sicer že v prvem polčasu ustavila pri 23 točkah in šestih zadetih trojkah. V drugem polčasu so se nato v napadu prebudili tudi nekateri njegovi soigralci, predvsem Tim Hardaway jr. (29 točk), a je Dončić znova prevzel žogo v pomembnih trenutkih zadnje četrtine. Z uspešnim prodorom pod koš dobro minuto pred koncem in nato še s trojko z devetih metrov je dokončno pokopal upe nasprotnika.

Porzingis še naprej na seznamu poškodovanih

Kljub odsotnosti latvijskega centra Kristapsa Porzingisa, ki je tekmo izpustil zaradi bolečin v kolenu, je Dončića obramba Portlanda večinoma pokrivala le z enim branilcem, zato je veliko lažje pokazal vse svoje strelsko znanje. Slovenec je tako prvič po štirih tekmah znova presegel mejnik 30 točk.

»Obramba me tokrat ni toliko podvajala. Na večini tekem se obrambe na meni podvajajo, zato so ostali igralci odprti,« je po tekmi dejal Dončić. Podobno je ocenil tudi trener Dallas Rick Carlisle, ki je izpostavil, da se mora njegovo moštvo v napadu prilagajati na to, kar mu ponuja obramba.

»Včasih je treba razumeti, da bodo Luko obrambe napadale z dvema ali celo tremi igralci. Takrat mora žoga krožiti in to ob pravem času. In to on zna. To je neverjetno za 20-letnega igralca,« je dejal Carlisle. »Mi skušamo zmagati čim več tekem in rasti kot ekipa. Luka je izjemno moder za svoja leta, je zelo nesebičen v položaju, ko ga druge ekipe napadajo v obrambi. Zato je tako dober, kot je,« je pristavil.

Povzetek, Dallas-Portland

Uspešen tudi Dragićev Miami

V dresu Miamija je na gostovanju v Oklahomi do zmage prišel tudi Dragić. Podobno kot Dallas je tudi Miami z izjemo prvega dela prve četrtine vodil celotno tekmo, slovenski organizator igre pa je v 29 minutah igre prispeval 10 točk in pet podaj. Tudi prvi zvezdnik Portlanda Damian Lillard s 34 točkami in 10 podajami ni mogel preprečiti nove zmage Dončića in njegovega moštva, ki je s 27 zmagami in 15 porazi v tej sezoni na 6. mestu v zahodni konferenci.

V dresu Miamija je do zmage prišel tudi Dragić na gostovanju v Oklahomi. Tudi Miami je z izjemo prvega dela prve četrtine vodil celo tekmo, slovenski organizator igre pa je v 29 minutah igre prispeval 10 točk in pet podaj. Najbolj učinkovit igralec Miamija je bil tokrat Kendrick Nunn z 22 točkami, za Oklahomo je Danilo Gallinari dosegel 27 točk.

Dončić in Mavericksi imajo zdaj štiri dni počitka do naslednje tekme, ko bodo v noči na sredo gostili Los Angeles Clippers. Dragić bo z Miamijem v nedeljo zvečer gostoval v San Antoniu. Tretji slovenski košarkar v NBA Vlatko Čančar pa bo imel priložnost, da stopi v igro, v noči na ponedeljek, takrat namreč Denver Nuggets gostijo Indiano Pacers.

Povzetek, Miami-Oklahoma