Rogla bo letos že osmo sezono zapored priredila tekmo svetovnega pokala alpskih deskarjev, na današnjem paralelnem veleslalomu (kvalifikacije se začnejo ob 9. uri, finalni dvoboji ob 13.) pa bo nastopilo tudi šest Slovencev in Slovenk. Poleg tradicionalnega kvarteta (Tim Mastnak, Rok Marguč, Žan Košir in Gloria Kotnik) bosta priložnost za nastop pred domačimi gledalci dobila tudi Jernej Glavan in Sara Goltes, sicer člana reprezentance B.

Na uvodni preizkušnji v letu 2020 je Slovenija uspešno nastopila na paralelnem veleslalomu v Scuolu v Švici (Mastnak 5., Kotnikova 9., Košir 19., Marguč brez uvrstitve), na drugem paralelnem slalomu v Bad Gasteinu v Avstriji je razočarala (Mastnak 16., Marguč 26., Košir 35., Kotnikova na drugi progi ni nastopila), ekipno tekmo pa je odpovedala. Glavni trener Izidor Šušteršič je z delom ekip A in B v zadnjih dneh treniral v Simonhöheju v Avstriji, včeraj pa se je celotna šesterica spet zbrala na Rogli. »Domača tekma je seveda vedno poseben izziv. Osnovni letošnji cilj je uvrstitev v izločilne boje, potem pa je vse mogoče – od zgodnjega izpada do stopničk. Toda upam, da nam bo prav doma končno le uspelo dokazati, da smo iz pravega testa,« se nadeja Izidor Šušteršič. Drugače kot lansko sezono, ko so morali zaradi prevelike količine sneg celo odstranjevati s proge, so morali letos zasneževati z umetnim snegom in progo dodatno namočiti, saj je bila presuha in bi sicer lahko bila prehitro načeta.

Na Rogli bo danes startala tudi češka zvezdnica Ester Ledecka (na Jasi je slavila že štirikrat – v letih 2014, 2016, 2017, 2018), ki lahko prav v Sloveniji postavi še en mejnik – zmagi v smučarskem in deskarskem svetovnem pokalu v eni sezoni. V svetovnem pokalu paralelnih disciplin trenutno vodita Italijan Roland Fischnaller in Nemka Ramona Theresia Hofmeister.