V tretjem največjem švedskem mestu Malmöju (360.000 prebivalcev), kjer so si Slovenci na kvalifikacijskem turnirju aprila 2016 pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića priigrali vozovnico za OI v Riu, sta se včeraj pomerili reprezentanci, ki še – tako kot tudi peterica drugih v drugem delu EP (Avstrija, Češka, Belorusija, Madžarska, Portugalska) – nimata vozovnice za kvalifikacijski turnir za OI 2020 v Tokiu. Da bo njun dvoboj na Švedskem verjetno zelo izenačen, je napovedovala tudi statistika prejšnjih desetih medsebojnih tekem: vsaka reprezentanca je zmagala po petkrat, skupna razlika v golih je le plus tri za Islandijo, kar štiri srečanja pa so se končala samo z golom razlike. A statistika ima tudi manjšo »lepotno napako«, kajti Islandci na velikih tekmovanjih (EP, SP, OI) niso premagali Slovencev že dolgih 13 let – nazadnje na SP 2007 v Nemčiji (32:31).

Ferlin spet zaklenil vrata

Zaradi poškodbe Vida Kavtičnika (mečna mišica na levi nogi) je bil selektor Ljubomir Vranješ že na prvi tekmi drugega dela prisiljen v prvo kadrovsko rošado. Namesto kapetana se je med njegovimi 16 izbranci spet znašel Kristjan Horžen, ki ga je Vranješ po dveh tekmah v Göteborgu zamenjal prav s – Kavtičnikom. Slovenci so fantastično začeli (7:2, 9:5), a je nato sledil velik mrk in tekmeci so v le štirih minutah najprej izenačili na 9:9, v 25. minuti pa prvič in sočasno tudi zadnjič povedli (12:11). Ekipa 59-letnega selektorja Gudmundurja Gudmundssona, ki je že tretjič na klopi Islandije (z njo je dosegel tudi največja uspeha reprezentance iz dežele gejzirjev – srebro na OI 2008 v Pekingu in bron na EP 2010 v Avstriji; 2016 je bil olimpijski prvak z Dansko) je rezultatski stik s Slovenijo držala do zadnjega izenačenja pri 16:16 v 34. minuti, potem pa je Slovenija vajeti igre dokončno vzela v svoje roke.

Fantastična obramba z odličnim Klemnom Ferlinom na čelu (15 obramb ob 37-odstotni uspešnosti) in neverjetna predstava organizatorja igre Deana Bombača (devet golov iz enajstih strelov in deset podaj) sta bili nerešljiva uganka za Islandijo. Ta ima kar osem igralcev, starih več kot 29 let, izstopajo pa 40-letni Gudjon Valur Sigurdsson (član PSG je svetovni reprezentančni rekorder s 360 tekmami in 1861 goli; včeraj je veteran, ki že enajstič zapored nastopa na EP, igral le tri minute in pol), 39-letni Alexander Pettersson, 35-letni Kari Kristjansson in leto mlajši Bjorgvin Gustavsson. Takšni zasedbi, ki pa ima tudi veliko mladih in neizkušenih igralcev, proti odličnim Slovencem ni mogel pomagati niti prvi zvezdnik, 29-letni Aron Palmarsson, klubski soigralec Jureta Dolenca in od naslednje sezone Blaža Janca v Barceloni.

Palmarsson »pomagal« Sloveniji

Muhasti Palmarsson je bil pred odhodom v Barcelono član Veszprema, katerega trener je bil Vranješ. Ker Palmarsson ni prišel na priprave pred začetkom sezone, mu je Vranješ preprečil vstop v prvo ekipo, zato sta odkopala bojno sekiro (kasneje sta jo zakopala), Islandec pa je nato izsilil prestop iz Madžarske v Španijo. Včeraj je bil povsem nemočen (strel 10-3), za nameček pa je Slovenija najvišji prednosti v prvem (7:2) in drugem polčasu (26:20) naredila prav v obdobju, ko je bil v Hafnarfjordurju rojeni Palmarsson na igrišču. Po golu Miha Zarabca s sedmih metrov – Slovenci so zapravili kar tri od skupno svojih šestih »penalov« – za rekordnih plus šest (26:20 v 51. minuti) je bil zmagovalec prve tekme drugega dela v Malmöju dokončno odločen. Islandski skalp je bil sočasno tudi najlepše darilo za 202 centimetra visokega in 120 kilogramov težkega slovenskega krožnega napadalca Blaža Blagotinška, člana madžarskega Veszprema, ki je včeraj praznoval 26. rojstni dan.

Selektor Ljubomir Vranješ je na četrti tekmi na letošnjem EP dosegel četrto zmago, čeprav je Slovenija prejela največ golov na dosedanjih dvobojih (27; pred tem proti Poljski 23, Švedski 19 in Švici 25), a jih je tudi največ dosegla (30; Poljska 26, Švedska 21, Švica 29). »Sem zadovoljen, srečen in navdušen nad predstavo svojih fantov. Islandci so pokazali pravi značaj, ko so se v prvem polčasu vrnili po visokem zaostanku, mi pa še večjega, ko nismo popustili in smo se spet vrnili v igro. Tekma je bila težka, pri igralcih se že pozna utrujenost, a srečo le občasno zmanjkuje goriva za dirko,« je slikovito povedal Ljubomir Vranješ. Jutri ga čaka obračun z reprezentanco Madžarske, ki jo je vodil v letih 2017 in 2018: »Madžari imajo precej kompaktnejšo obrambo kot Islandci. Ne bodo nam dovolili toliko prodorov na šestmetrsko črto, ampak nas bodo bolj pustili streljati od daleč. Taktika? Verjamem, da bomo zanje našli pravi recept.«

Bombač: Moja najboljša tekma

Dean Bombač je bil že drugič na tem EP izbran za najboljšega igralca tekme (prvič proti Švedski), s tem pa je izenačil dosežek Klemna Ferlina (Poljska, Švica). »Verjetno je bila to moja najboljša tekma v dresu reprezentance, vesel pa sem, da je prišla v pravem trenutku. Zmaga proti Islandiji ni pomembna le zaradi dveh točk, ampak tudi zato, ker smo jo dosegli proti neposrednemu tekmecu v boju za vozovnico za olimpijske kvalifikacije. Pričakovali smo težko tekmo, saj je obramba Islandije zelo nepredvidljiva. Zato se je težko pripraviti nanjo, a pri nas je potem prišla do izraza individualna kakovost igralcev. Spet smo pokazali vrhunsko obrambo, napad pa je bil precej boljši kot na prejšnjih tekmah,« je ocenil Dean Bombač, njegovo igro v napadu pa je soigralec Jure Dolenec označil za maestralno. Slovence jutri čaka dvoboj z reprezentanco države, v kateri si Bombač kot igralec Picka iz Szegeda služi rokometni kruh: »Takoj moramo pozabiti na zmago proti Islandiji in se osredotočiti na Madžare. Zadeva je jasna – moramo jih dobiti. Naše sanje, želje in cilji so zdaj večji kot doslej, a moramo ostati na realnih tleh, pozabiti na evforijo in nadaljevati v dosedanjem slogu.«