28. po vrsti je bil izbor za slovenski avto leta 2020. Leta 1996, ko je bil četrtič, je v njem prvič sodeloval Dnevnik in s tem naši bralci. Tri leta prej so bili (ustanovni) sodelujoči mediji trije (reviji Avto in šport ter Motorevija in Val 202), letos pa je skupno sodelovalo 12 medijev, ki zaradi tega, ker nekateri spadajo pod isto medijsko hišo, v finalu prispevajo devet kompletov glasov.

4,8 m je bila dolžina audija A6, ko je leta 1998 osvojil naziv avta leta, s čimer je to najdaljši zmagovalec v zgodovini izbora. Najkrajši je na drugi strani volkswagen polo iz leta 1996, ki je takrat meril 3,71 metra.

4 avtomobili od skupno 20, ki so se okitili z nazivom slovenskega avta leta (nekateri seveda večkrat, kot je razvidno iz tabele), so se vmes že poslovili od proizvodnje ali pa so naslednike poimenovali drugače. To so BMW serije 3 coupe, ki je danes serija 4 coupe, renault laguna, katere naslednik je talisman, peugeot 307, ki je danes 308, in fiat punto, ki naslednika (še) nima.

7. lovoriko je avtomobilom, ki jih uvrščamo v razred tako imenovanih majhnih, prinesel clio. Več (12) jih imajo vozila nižjega srednjega razreda, 7 štirikolesniki srednjega razreda, po enkrat pa smo za avto leta izbrali predstavnika višjega srednjega razreda in športnega terenca. Predstavniki slednjih so sicer v zadnjih nekaj letih med finalisti najbolj zastopani, saj so bili tokrat že tretje leto zapored v finalu kar trije.

2812 glasovnic ste v tokratnem glasovanju po pošti poslali bralci Dnevnika in Nedeljskega dnevnika, kar je slaba polovica vseh »fizičnih« glasovnic vseh medijev, skupaj s tistimi, ki so prispele prepozno, pa jih je bilo krepkov več od 3000. Skupna številka vseh veljavnih glasovnic, ki so dale peterico finalistov, je tokrat znašala 21.388.

3 nagrade smo tudi tokrat podelili med glasovalce, nagrajence pa je določil žreb. Prvo nagrado, Petrolovo kartico z dobroimetjem 1500 evrov, je dobil Andraž Blaznik iz Zagorja ob Savi, drugo, tedenski najem Adriinega avtodoma v Adria Centru podjetja Adria Plus iz Novega mesta, Štefan Harkai iz Puconcev, tretjo, večnamenski baterijski sesalnik Kärcher WD 1 battery compact, pa Aleš Orel iz Radovljice.