Sam menim drugače. Prepričan sem, da demokratična država temelji na tem, da smo vsi državljani enaki pred zakonom. Za vse, tudi za »uspešne«, morajo veljati enaka pravila. Ko nastopijo sumi, da so »uspešni« storili nedopustne napake, jim pravna država ne sme napak kar odpustiti. Upniki, denimo podizvajalci del pri projektu Stožice, so delo opravili, a mnogi niso prejeli plačila, ne podjetniki, kaj šele njihovi zaposleni delavci, ki so ostali brez plač in prispevkov, a tudi brez zaščite države. Mar je oblast in civilna družba v Ljubljani brez empatije do ogoljufanih in v bedo pahnjenih delavcev, ki so oškodovani, dolžniki pa živijo na veliki nogi?

Sklep sodišča je omogočil, da je bilo Damjanu Jankoviću odpisanega 95 odstotkov dolga. V DZ RS je nato potekala okrogla miza z naslovom »Temelji pravne države« o tem, ali smo pred zakonom res vsi enaki. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je povedala, da na ministrstvu razmišljajo o spremembi zakona in da ves čas spremljajo, ali pri izvajanju zakonodaje prihaja do kakršnih koli anomalij v praksi, in dajejo predloge in pobude za spremembe. »Ni vprašanje enakosti pred zakonom, če sodišče izvaja zakon, kot je napisan. V tem kontekstu ima sodišče pravico, da ga interpretira,« pa je zame nesprejemljivo mnenje Damjana Florjančiča, predsednika vrhovnega sodišča. Ali ni sodišče, ki izvaja zakon in vidi, da se zakon zlorablja, dolžno ukrepati, se sprašuje tudi ministrica Alenka Bratušek. Ministrica Katičeva je nedavno podala tudi stališče, da je državni tožilec po zakonu dolžan sprožiti postopke pregona tudi za sume, ki jih izve iz medijev. Pisna ovadba vedno ni obvezna.

V medijih leta 2018 berem: »Stožice so bile izjemno uspešen projekt za Ljubljano, je pred parlamentarno preiskovalno komisijo trdil župan Janković.« Berem še: »Namesto podizvajalcev plačevali razkošje. Vsaj banke, ki so odobrile posojila, bi morale pri taki porabi prižgati alarm. Kredit je bil namreč namenski. Šele leta 2014 je Banka Celje odločno opozorila na nenamensko porabo sredstev. Po mnenju banke to predstavlja znake kaznivega dejanja zoper premoženje oziroma/in zoper gospodarstvo.« K temu ne zasledim nobenega ukrepa države.

Ali ima družina župana Zorana Jankovića res vse prav? Ne, nima. Res pa ima prav tule: »Delali smo zakonito, to potrjujejo sklepi sodišč. Politika lahko vedno spremeni zakon, če ji ta ne ustreza.« Država, ki »uspešnim in častnim« odpusti napake, ni demokratična.

Franc Mihič, Ribnica