Šarec je spomnil, da je mesto državnega sekretarja v njegovem kabinetu "tako ali tako prosto". Na vprašanje, ali bi lahko sekretarsko mesto v primeru, da ga ne bo zasedel Leben, pripadlo komu drugemu, je Šarec odgovoril, da "pogovori potekajo", a o imenih še ne more govoriti. V zvezi z Lebnom pa je dejal, da je "ta zadeva še vedno odprta".

Že nekaj mesecev se govori, da naj bi Leben ustanavljal lastno zeleno stranko. Leben teh govoric za STA danes ni želel komentirati. Redkobeseden je bil na to temo tudi Šarec: "Če ustanavlja stranko, mu želim srečo."

Za današnji Večer pa je pogovore o sodelovanju z Lebnom v novi zeleni stranki potrdila okoljska aktivistka Urša Zgojznik, predsednica Ekologov brez meja, sicer pa nosilka liste Povežimo se na lanskih evropskih volitvah. "Stvari pa še niso tako daleč, da bi lahko govorili o konkretnem projektu," je za Večer povedala Zgojznikova, danes pa ni bila dosegljiva.

Lebna je s funkcije okoljskega ministra v Šarčevi vladi odnesla afera maketa za drugi tir železniške proge Divača-Koper, ki jo je vlada Mira Cerarja marca 2018 postavila v Kopru. Odstopil je februarja lani, potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede domnevnih nepravilnosti pri naročilu makete, saj naj bi bil posel dogovorjen vnaprej.

Leben je vse očitke zanikal, a sta se nato s premierjem Šarcem dogovorila, da bi v takšnih razmerah težko opravljal delo ministra. Predsednik vlade je bil sicer z Lebnovim delom na ministrstvu za okolje zadovoljen. "Upam si trditi, da 15 let nismo imeli tako dobrega ministra na resorju okolja in prostora," je marca lani komentiral njegovo delo.

Leben je bil minister iz kvote SMC, kmalu zatem ko je zapustili ministrski stolček, pa je iz te stranke izstopil.

Septembra lani je nato prevzel vodenje projekta Bežigrajski športni park, ki ga na propadajočem Plečnikovem stadionu že nekaj leta namerava zgraditi poslovnež Joc Pečečnik.