"Da bi odpravil kakršnekoli dvome o spoštovanju in zaupanju v predsednika, sem napisal odstopno pismo in mu ga izročil," je na svoji uradni facebook strani potrdil Gončaruk. Kot je dodal, ima predsednik pravico do lojalne ekipe.

Pred tem je v javnosti zaokrožil video, v katerem je 35-letnik kritiziral Zelenskega. Med drugim je dejal, da ima predsednik zelo primitivne predstave o gospodarstvu in meglo v glavi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V zapisu na facebooku je Gončaruk še poudaril, da se je pod Zelenskim že veliko doseglo. "Meni osebno je vzor odprtosti in transparentnosti," je zapisal.

Iz urada predsednika so sporočili, da preučujejo odstopno pismo in da bo o tem odločil parlament. Ali bo ponujeni odstop prejel potrebno večino 226 glasov poslancev, še ni jasno, še piše dpa.

Ukrajinski parlament je Gončaruka za premierja potrdil konec lanskega avgusta. 35-letni Gončaruk je pred tem vodil svetovalno podjetje Better Regulation Delivery Office, ki ga financira EU in spodbuja majhna in srednje velika podjetja ter se v dialogu z vlado in podjetji ukvarja z regulacijo gospodarstva, piše na spletni strani podjetja. Gončaruk se je v govoru po imenovanju zavezal h koncu korupcije v državi.