Iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je danes v Teheranu prvič po letu 2012 vodil petkovo molitev, kar je očiten poskus miritve jeze javnosti zaradi sestrelitve ukrajinskega civilnega letala prejšnji teden, v katerem je bilo tudi več kot osemdeset Irancev. »Naši sovražniki so veseli zaradi sestrelitve, tako kot smo mi žalostni,« je rekel Hamenej, ki meni, da so ZDA in zaveznice izkoristile dogodek, da je zasenčil ameriško likvidacijo iranskega poveljnika Kasima Sulejmanija v Iraku. »Smrt Ameriki,« je ob tem vpila večtisočglava množica.

Vrhovni verski voditelj zelo redko vodi petkovo molitev oziroma to stori le, ko želi oblast ljudem prenesti zares pomembno sporočilo. Hamenej je med molitvijo med drugim vzel v bran revolucionarno gardo, ki je pomotoma sestrelila ukrajinsko letalo, ameriškega predsednika Trumpa je označil za klovna, ostro pa kritiziral tudi Veliko Britanijo, Nemčijo in Francijo, ker so pred dnevi sprožile mehanizem za reševanje sporov v okviru jedrskega sporazuma z Iranom, kar bi po ocenah poznavalcev lahko peljalo v njegov pokop.

ZDA zaradi pretresa evakuirale enajst vojakov

Združene države pa so spremenile svojo prvotno trditev, da noben njihov vojak ni bil poškodovan v raketnih napadih na iraški oporišči z ameriško vojsko, kar je bil odgovor Irana na likvidacijo Sulejmanija. Zdaj pravijo, da so v zadnjih dneh zaradi znakov pretresa v Nemčijo preventivno evakuirali enajst vojakov in da so na opazovanju. Vojska pravi, da ne gre za spremembo dejstev, saj se simptomi pretresa lahko pokažejo pozneje. Podatek pa vendarle kaže, da so bili iranski napadi precej siloviti.

Vse vojake so evakuirali iz oporišča Al Asad pri Bagdadu, ne iz drugega napadenega oporišča v Erbilu, kjer so bili v času napada tudi slovenski vojaki. V Nemčijo so jih po navedbah ameriške vojske prepeljali zato, ker imajo tam ustrezno opremljeno bolnišnico za opazovanje morebitnih poškodb možganov.