»Ne bi upal trditi, da smo zaradi tega, ker imamo na računu dve točki, v kakšni prednosti. V primerjavi z Islandci smo imeli na voljo dan več za počitek. Potrebovali pa smo ga, saj nas je čakalo potovanje iz Göteborga v Malmö, pakiranje opreme, medtem ko so Islandci ostali v Malmöju in se jim ni bilo treba seliti. A četudi tega dneva ne bi bilo, bi bili na tekmi z Islandijo stoodstotni. Ekipe, ki na tem prvenstvu nameravajo priti visoko, morajo zmagovati. To je edini recept. Mi smo si zadali še nalogo, da napredujemo postopoma, da razmišljamo le o naslednjem nasprotniku. Islandce pričakujemo z optimizmom, ki smo ga zgradili na prvih treh tekmah, še posebej proti domačinom,« je povedal.

V islandski ekipi imajo velike vloge igralci, starejši tudi od 35 let. Bi lahko bila njihova utrujenost prednost Slovenije na tekmi?

Ne vem. Aron Palmarsson je motor njihove ekipe, pa je dve leti mlajši od mene. Starejša sva dva igralca in vratar, a pri vratarjih so leta specifična zadeva. Običajno se na koncu vse izravna.

S Palmarssonom sta soigralca v Barceloni. Lahko razkrijete kakšno dodatno podrobnost njihovega glavnega orožja?

Aron je super fant, odlično se razumeva. Med kariero je osvojil tudi nekaj balkanskih besed. Je povsem običajen fant, vedno je pripravljen na zafrkancijo. V Barceloni smo zbrani karakterno podobni rokometaši, tako da imamo super vzdušje in dobre odnose. Predvsem je Palmarsson odličen igralec, med najboljšimi petimi na svetu. Na najvišji ravni igra vse od 18. leta. Če bi nam ga uspelo zaustaviti, bi naredili velik korak do nove zmage.

Islandci so že leta uspešni predvsem v rokometu. Najbrž imajo nekaj posebnih športnih genov, da lahko kot tako maloštevilna nacija parirajo največjim na svetu.

Ne gre samo za rokomet, v zadnjih letih so dobri tudi v nogometu. So športna nacija. Njihove skrivnosti sicer ne poznam, vem pa, da smo tudi Slovenci zelo športna nacija in da smo uspešni v še več športnih panogah kot oni.

V slovensko skupino so se poleg Islandcev uvrstili še Madžari, Portugalci in Norvežani. Na zunaj je videti, kot da je pred vami izjemna priložnost, da tokrat dosežete odmeven rezultat. Favoritinji pred tekmovanjem, Francija in Danska, ki naj bi tekmovali z vami v skupini, sta že izpadli.

Marsikdo zaključuje, da je skupina ugodna, ker sta dva velika favorita že odpotovala domov. A tisti, ki so ju premagali, so tukaj zato, ker so bili boljši. Te ekipe so očitno v odlični formi in imajo odlične igralce, sicer se to ne bi zgodilo. Zdaj imamo tudi več konkurentov za vstopnice za olimpijske kvalifikacije. Ne bo nam lahko, za nas bo vsaka naslednja tekma finale. Če bi premagali Islandce, bi enega nasprotnika za olimpijske kvalifikacije izločili iz boja.

Si je vaša ekipa vendarle nekoliko oddahnila, ker ne bo »velikih« Francije in Danske? Proti njim vselej težko igrate. Zdi se, da ste v zaostanku že pred začetkom tekme.

Francozi imajo svoje težave in našim fantom sem že pred začetkom prvenstva povedal svoje mnenje, da smo Francoze sposobni premagati. Zdaj se z njimi ne bomo niti pomerili, a težave nedvomno imajo. Da taka velesila izpade v prvem delu? To je presenečenje. To bi lahko bila za nas dodatna motivacija. Da smo še boljši zato, ker imamo lažjo pot do polfinala. Še vseeno pa nas v šestih dneh čakajo štiri tekme proti zelo zahtevnim nasprotnikom. In vsaj trikrat bo treba zmagati.

Islandci tako kot Slovenci slovijo po odlični obrambi. Kje bi se lahko naredila razlika med ekipama, ki bi pripeljala do zmagovalca?

Podrobneje jih moramo še analizirati. Razmišljam, da imajo na voljo manj igralcev v rotaciji. Z dobro obrambo, hitro igro in če dvignemo naš napad na višjo raven, bi lahko prevesili tehtnico. A v obrambi ne bo smelo biti nobenega popuščanja.

Kaj se dogaja v napadu, da igra Slovenije ne steče?

Novi selektor je prinesel nov sistem igre, ki ga je treba šele dobro vnesti v podzavest. To je včasih zelo pomembno. Ko še razmišljaš o tem, kam se moraš v določeni akciji postaviti, spregledaš rešitve, ki se vmes odpirajo. Hkrati se zdaj v obrambi trošimo še precej več, kot smo se v preteklosti. Nekateri igralci so igrali vseh 60 minut in takrat ostane manj moči za napad. Sam z veseljem podpišem, da še naprej zmagujemo z majhno razliko v golih, ni težav. Pomembno je le, da vpisujemo nove točke.

Sami sicer sodite med igralce, ki ste hitro osvojili sistem selektorja Ljubomirja Vranješa. Vsaj po dobrih predstavah, ki jih kažete na tem prvenstvu.

Z leti je lažje osvojiti nove sisteme, ker si večino stvari nekje že videl. Danes je v rokometu težko izumiti kar koli novega. Naš način igre v obrambi je nekoliko drugačen od tistih, ki jih igramo v klubih, kjer prevladuje španska taktika z veliko izpadanja na zunanje napadalce. Mi imamo na sredini dva orjaka, ki pokrijeta velik del obrambne linije in s tem pomagata vratarju. Zdaj prvič to dobro izkoriščamo in tako drugim ni treba izpadati na vsakega igralca, ker srednji blok in vratar opravljata svoje delo. To tudi pomeni, da je na liniji manj prostora za krožne napadalce, za igro ena na ena, za preigravanje. Za zdaj vse deluje super.

Kdo so za vas favoriti na tem prvenstvu?

Norvežani v naši skupini, v drugi skupini Španci in Hrvati. Podobno kot vsa leta nazaj, z izjemo Dancev in Francozov. Slovenije med favorite ne uvrščam, saj nas recimo na zadnjem svetovnem prvenstvu sploh ni bilo poleg. Imamo veliko igralcev, ki igrajo na visoki ravni, a vse to je treba še potrditi v reprezentanci. Če bi začeli preračunavati, če bi se že videli v polfinalu, bi bilo slabo za nas. Nekatere ekipe imajo velika imena, veliko ime pri Slovencih pa je naša ekipa. V njej ni igralcev, ki bi jih uvrščali med najboljših pet na svetu. A številni imamo klubske izkušnje na najvišji ravni. Imamo tudi dovolj dolgo klop, dobre posameznike na vseh položajih, dobro obrambo…