Že 29. izvedbo slovenskega pokala v odbojki bo gostil Kamnik, kot je že v navadi, pa se bo začel s polfinalnima obračunoma odbojkaric. Na zaključni turnir sta se znova prebili ekipi Calcita in mariborskega Branika, družbo pa jima bosta delali še Luka Koper in SIP Šempeter. Mariborčanke kot aktualne državne prvakinje in vodilne v prvenstvu veljajo za favoritinje, a tako je bilo tudi lani, ko so jim nato lovoriko z zmago s 3:1 v finalu speljale Kamničanke. Te bodo zelo nevarne tudi letos, saj bodo imele oporo v domačih navijačih. »Vemo, kaj pomeni igrati zaključni turnir doma, vemo tudi, da to pomeni določen pritisk. O vlogi favoritov ne bi želel govoriti, s tem se ne ukvarjamo, kajti najprej bo treba dobiti polfinalno tekmo s Šempetrom, zato vse svoje misli usmerjamo samo v to tekmo,« je previden trener odbojkaric Calcita Gregor Rozman.

Manj neznank je v moški konkurenci, kjer v družbi mariborskega Merkurja, Calcita in presenetljivega polfinalista, kranjske Hiše na kolesih, za izrazitega favorita za končno zmago velja branilec naslova ACH Volley. Ljubljančani pod vodstvom trenerja Matije Pleška igrajo vse bolje, saj so decembra v ligi prvakov vzeli skalp ruskemu prvaku Kuzbasu, nekaj tednov pozneje pa osvojili še mednarodni turnir v Belgiji. »Že v soboto nas v polfinalu čaka neugoden nasprotnik Hiša na kolesih, ki jo dobro poznamo. V pokalnem tekmovanju se vedno dogajajo presenečenja, zato bo za uvrstitev v finale treba igrati dobro. A igralci so visoko motivirani in pripravljeni,« pravi Matija Pleško, ki ima priložnost, da klubu zagotovi že 12. pokalno lovoriko.

Vsaj na papirju bi morali biti njihovi največji konkurenti odbojkarji Calcita, a kaj ko so ti zabredli v krizo. Kljub povišanemu proračunu in zvenečim okrepitvam pred začetkom sezone so se od evropskega pokala challenge poslovili že po prvem krogu, povsem po načrtih pa jim ne gre niti v srednjeevropski ligi. Za nameček se bodo v polfinalu srečali z Mariborom, ki jih je prejšnji mesec premagal s 3:0. »Počasi se vračamo na raven, ki si jo želimo doseči. Ne želim preveč posegati v sistem igre, a veliko časa za to niti ni bilo na voljo,« pravi Gašper Ribič, ki se je po letu in pol vrnil na klop Calcita, kjer je pred manj kot mesecem dni zamenjal Marka Brumna. »Prvi cilj je priti v finale. Vemo, da tekma proti Mariboru ne bo lahka. Če nam uspe, bomo vse naredili, da presenetimo in osvojimo pokal,« še obljublja Ribič.

Slovenski pokal, ženski polfinale, danes ob 17. uri: Nova KBM Branik – Luka Koper, ob 20. uri: Calcit Volley – SIP Šempeter, finale: jutri, ob 18. uri, moški polfinale, jutri, ob 15.30: ACH Volley – Hiša na kolesih, ob 20.30: Calcit Volley – Merkur Maribor, finale: jutri, ob 20.30.