Na kranjskem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok zoper Metija Plavo, ki je skupaj z bratom Edijem obtožen izsiljevanja Aleksandra A. Plava je krivdo zanikal, zato bo steklo sojenje. Prav tako bi se lahko na sodišče vrnil primer domnevnega izsiljevanja šenčurskega kmeta, saj naj bi višje sodišče razveljavilo obsodilno sodbo.


Kranjsko okrožno sodišče je pred dvema letoma Metija Plavo po nekaterih točkah obtožnice spoznalo za krivega izsiljevanja šenčurskega kmeta Aleša Šterna in ga obsodilo na tri leta zapora. Višje sodišče je pritožbo na sodbo obravnavalo šele decembra lani in jo, kot je povedal zagovornik Mitja Sever, razveljavilo. Sodbe stranke sicer še niso prejele, a naj bi bilo glede na odpravo prepovedi približevanja jasno, da višje sodišče ni potrdilo prvostopenjske sodbe.

Zahtevala sto tisočakov

Medtem se na kranjskem sodišču začenja še drugi postopek zoper Plavo. Tožilstvo namreč njemu in njegovemu bratu, ki ga v sredo na sodišče ni bilo, očita izsiljevanje Aleksandra A., ki naj bi ga skupaj oškodovala za okoli 100.000 evrov. Meti Plava tudi te očitke zavrača in znova izpostavlja dvome o verodostojnosti nekaterih prič ter policistov.

Tako bo na zahtevo obrambe v postopku neposredno zaslišana vrsta prič. Tudi postopek v primeru Šterna je bil dolgotrajen, v enem letu je bilo izvedenih okoli 30 obravnav in zaslišanih okoli 80 prič, pregledano je bilo tudi veliko dokumentacije.

Plava je ves čas zanikal, da bi Šternu grozil in ga izsiljeval ter od njega izsilil več kot milijon evrov. Poudaril je, da je obtožba zoper njega rezultat policijskega konstrukta. Sodnica Marjeta Dvornik pa ga je spoznala za krivega le po nekaterih delih obtožnice, saj je kritično presojala izpovedbe domnevnega oškodovanca.

Obramba je tožilstvu ves čas očitala, da navedbe iz obtožnice niso bile časovno in krajevno konkretizirane. Podobno je tudi v primeru, ki je zdaj prišel na sodišče in v katerem je obramba že vložila ugovor zoper obtožnico. Izsiljevanje naj bi glede na navedbe tožilstva potekalo od junija 2013 do januarja 2015, ovadbo pa je domnevni oškodovanec podal oktobra 2015.

Sodnica Polona Kukovec je začetek sojenja napovedala za 23. marec, še pred tem pa se bo glede krivde na novem predobravnavnem naroku izrekel še Edi Plava. Ob začetku sojenja bo znanih tudi več podrobnosti iz obtožnice.