Pojav zadaha ima lahko v ozadju resno sistemsko bolezen ali pa je povsem prehodne narave. Drugega imenujemo prehodni ustni zadah, ki je posledica ostanka hrane v ustih, dehidracije ustne sluznice ali nočnega delovanja ustnega biofilma – bakterij. Odpravimo ga že s spiranjem ustne votline z vodo ali ščetkanjem zob. Bolezenski zadah pa je posledica bolezenskega dogajanja v ustih ali drugje v telesu. Pojavlja se pogosto ali pa je kar stalen.

Če je bakterij preveč…

Vse telesne površine, ki so v stiku z zunanjim svetom, pokriva plast bakterij, ki jo imenujemo biofilm. Bakterije v njem so urejene v skupnosti, ki so v ravnovesju z našim telesom. Z okvaro naših obrambnih sposobnosti ali z vnosom bolezenskih vrst bakterij oziroma povečanjem njihovega števila v biofilmu pride do razraščanja in posledično do lokalnih ali sistemskih vnetij.

Ustna votlina predstavlja začetek prebavnega trakta in kot tako jo poseljuje tudi do 700 različnih vrst bakterij. Takoj po odstranitvi biofilma z zobne površine (ščetkanje, ultrazvočno čiščenje) to poselijo nove bakterije iz okolice. Bakterije predstavljajo običajno poselitev, ki je v ravnovesju z našimi dlesnimi. S časom se vedno več bakterij pripne na biofilm, ki se počasi spreminja in s svojimi stranskimi produkti začne ogrožati sosednje strukture – dlesen. Govorimo o bolezenskem biofilmu, ki povzroči vnetje dlesni. Že po 48 urah se v biofilmu začno tvoriti prvi centri kalcifikacije – začetek tvorbe zobnega kamna.

Žvečilni gumiji so le začasna rešitev

Z uporabo različnih ustnih razpršil, žvečilnih gumijev in agresivnih ustni vodic ter zobnih past, ki hipno osvežijo oziroma odišavijo ustno votlino, le zabrišemo simptom dejanskega bolezenskega dogajanja – razrast biofilma. Vzroka ustnega zadaha, bakterijske poselitve, tako ne odstranimo. Najpogosteje spremlja slab zadah tudi vnetje dlesni in obzobnih tkiv zaradi nabiranja zobnih oblog in oblog na jeziku. Vneta dlesen je otekla, temnejše rdeče barve in na dotik (ščetka, hrana) krvavi.

Ustni zadah je posledica slabe, neprimerne oziroma slabo nadzorovane ustne higiene, vnetja dlesni, razpadajočih zob, previsnih plomb in prevlek. Previsne plombe oziroma prevleke tvorijo špranje pod ali nad ravnijo dlesni in kot take onemogočajo dostop nitkam ali medzobnim ščetkam. Bakterijam tako omogočijo mirno mesto za njihovo razmnoževanje.

Številni tujki, kamor sodijo tudi proteze, mostički, so lahko zaradi svoje starosti ali slabega vzdrževanja vzrok za nastanek ustnega zadaha. Vsi ti dodatni elementi v ustih predstavljajo za našo ščetko težje dostopna mesta, kjer ne moremo odstraniti celotnega ustnega biofilma.

Lahko tudi posledica bolezni

Pojavljanje ustnega zadaha je lahko posledica enega od simptomov sistemskih bolezni, kot so diabetes (aceton), slabša ledvična funkcija (uremija), refluks želodčne vsebine, jetrne bolezni (amonijak) in vnetja obnosnih votlin, dihalnih poti (bakterijsko ali virusno vnetje zgornjih dihalnih poti). Ob obravnavi takšnega pacienta je zelo pomembna natančna anamneza in temeljit klinični pregled, ki vključuje vse strukture ustne votline in tudi multidisciplinarno specialistično obravnavo v primeru prisotnosti sistemske bolezni.

Kako rešiti problem

Odstranjevanja vzrokov se lotimo sistematsko. Kot prvo je pomembno, da ovrednotimo stanje ustne higiene in naučimo pacienta temeljite in natančne higiene. Odstraniti je treba vsa možna mesta, kjer so prisotni ali pa se lahko razvijejo vnetni procesi (stare previsne plombe, mostički, prevleke, proteze). Veliko pozornosti posvetimo mestom, ki so težje dostopna za pacienta, zaradi anatomskih posebnosti (rotacije zob, tesna stanja, izpad zoba iz zobne vrste).

Če je treba, načrtujemo tudi popolno dezinfekcijo ust, ki vključuje parodontološko obravnavo zobnih korenin in uporabo dezinfekcijskih ustnih vod. Ob prisotnosti starih protez te ponovno očistimo, dezinficiramo in spoliramo, da zmanjšamo število mest, kjer bi se lahko ponovno naselile bakterije biofilma. Proteze je treba vsakodnevno čistiti z zanje prilagojenimi ščetkami in milnico. Shranjevanje protez je nujno v vlažnem okolju (posoda s čisto vodo, vlažen robček in podobno).