Zavrnjeni predlog zakona, ki ga je podprl minister za zdravje Jens Spahn, je že ob napovedi naletel na etične in pravne pomisleke. Poslanci so ga danes zavrnili s 379 glasovi proti 292, trije poslanci so se glasovanja vzdržali.

Na drugem glasovanju so poslanci s 432 glasovi proti 200 podprli predlog, po katerem bi ohranili sedanji sistem informiranega soglasja, a bi državljane redno spraševali, ali so po smrti pripravljeni darovati organe. Vzdržanih je bilo 37 poslancev.

Vsi morajo izraziti svoje stališče vsaj enkrat na deset let

Po tem predlogu zakona, ki sta ga podprli Annalena Baerbock, ena od vodij Zelenih, in Katja Kipping, predsednica Levice, morajo vsi državljani svoje stališče do vprašanja izraziti vsaj enkrat na deset let, ko obnavljajo osebne dokumente.

Poslanci so sicer lahko glasovali po lastni vesti in jim ni bilo treba slediti stališču svojih strank, dodaja dpa.

Minister Spahn je po glasovanju pozval k uresničitvi podprtega predloga, saj je, kot je dejal, cilj obeh enak, čeprav se ne strinjajo o metodi. Izrazil je upanje, da bodo tudi na ta način pomembno povečali število darovanih organov, poroča portal Deutsche Welle.

Namen obeh pobud je namreč povečanje števila darovalcev organov, ki jih v Nemčiji primanjkuje. Trenutno na organe čaka okoli 9000 bolnikov. Veliko jih glede na dosedanjo statistiko ne bo dočakalo nujno potrebne operacije, saj so lani na primer izvedli malo manj kot 3600 transplantacij.

Večina podpira darovanje, a le redki imajo izkaznico

Lani je samo 932 ljudi v Nemčiji na novo pristalo, da bodo po smrti darovali organe, kar je 23 manj kot leta 2018. Z 11,5 darovalca na milijon prebivalcev je delež darovalcev organov skoraj trikrat manjši kot v ZDA in štirikrat manjši kot v Španiji, ki ima po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije najvišji delež darovalcev organov na svetu (48 na milijon prebivalcev), še navaja Deutsche Welle.

V Nemčiji sedaj velja, da se vsak prostovoljno odloči, ali bo postal darovalec organov. Glede na javnomnenjsko raziskavo je večina Nemcev sicer pripravljena darovati svoje organe po smrti (81 odstotkov), a jih ima le 32 odstotkov t. i. izkaznico, da so darovalci.