»Najmanj deset, lahko pa tudi še več ropov bi na širšem Celjskem še lahko pripisali osumljencema, ki smo ju v torek zvečer prijeli kakšne pol ure po ropu bencinskega servisa na Ljubljanski cesti v Celju,« je dejal prvi mož celjskih kriminalistov Damijan Turk, ki je pojasnjeval podrobnosti prijetja po zadnjem ropu, ki se je za moška, stara 29 in 41 let, končal v kletnih prostorih celjske policijske uprave. Po dveh dneh so ju sinoči privedli pred preiskovalnega sodnika skupaj z ovadbo za vsaj štiri rope, ki sta jih izvedla od marca lani do danes.

S pištolo grozila zaposlenim

»Ugotovili smo, da sta ista osumljena 1. marca lani zagrešila oboroženi rop pošte na Vranskem. Zamaskirana in oborožena s pištolo sta zaposleno z grožnjami prisilila, da jima je izročila okoli 6500 evrov gotovine, in s kraja pobegnila. 20. oktobra lani okoli 22. ure sta znova zamaskirana in oborožena s pištolo vstopila v prostore bencinskega servisa v Šempetru. Uslužbenki sta prisilila, da sta jima izročili denar in vinjete v skupni vrednosti nekaj manj kot 5000 evrov. Prav tako sta 21. novembra lani okoli 18. ure vstopila v prostore pošte na Teharjah in oborožena s pištolo ter zamaskirana prisilila uslužbenko, da jima je izročila okoli 6500 evrov gotovine,« je razkril Turk.

Največ, in sicer kar za okoli 50.000 evrov gotovine in vinjet, pa sta odnesla z ropa v torek zvečer, ki pa je še v preiskavi. A dejstvo je, da so se nekateri vzorci ponavljali. Vedno sta »udarila« tik pred zaprtjem pošte ali servisa, vedno naj bi bila tudi zamaskirana in oborožena. Pri preiskanih štirih ropih nista sicer nikogar poškodovala, vendar ne izključujejo, da se ni kdaj zgodilo tudi to. Vsaj ducat ropov je, kot rečeno, še nepreiskanih, v nekaterih so bile žrtve lažje poškodovane in povsem mogoče je, da sta bila vanje vpletena ista moška.

Ustavil ju je šele stinger

Kriminalisti so rope zavzeto preiskovali, in ko so prišli do določenih indicev, so izdelali profila osumljencev ter s prikritimi preiskovalnimi ukrepi začeli spremljati njune aktivnosti. Tudi zato so se po zadnjem torkovem ropu, ki sta ga zagrešila okoli 20. ure, hitro organizirali in se za njima podali v lov. Kar nekaj Celjanov je bilo priča divji vožnji po celjskih ulicah in cestah, saj sta osumljena, ko sta ugotovila, da ju želijo policisti ustaviti, a sta se na njihove znake požvižgala, z veliko hitrostjo nadaljevala vožnjo do avtoceste in nato po njej do izvoza Dramlje, od tam pa po stranskih cestah do Slovenskih Konjic, kjer so vozilo, za volanom je sedel 41-letni osumljenec, ustavili s stingerjem. Od tam sta nadaljevala peš, a so ju kmalu prijeli in obvladali. Med begom sta poleg svojega vozila poškodovala še več policijskih in tri vozila drugih udeležencev v prometu. Osumljenega 41-letnika tako ne čaka zgolj ovadba zaradi suma storitve štirih ropov, pač pa tudi preprečitve dejanja uradni osebi in nevarne vožnje. Turk pa je potrdil tudi, da je starejši od osumljenih njihov nekdanji uslužbenec, zaposlen na policijski upravi Celje, ki je bil zaradi hujših kršitev kar dvakrat odpuščen.