Nekaj dni po incidentu z opojnimi piškoti v slaščičarni Nika Štekarja v Hočah so mariborski kriminalisti opravili hišno preiskavo tudi pri sanitarnem inšpektorju Zlatku Babiču. Na vrtu so posekali štiri sadike indijske konoplje, v hiši pa so mu zasegli še 73 gramov posušene rastline. Višja tožilka Januša Kušar Rotman je s tem rastlinjem podkrepila svoj tožilski očitek, da je Babič storil kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi.

Premalo trave za pregon?

Babičev zagovornik Daniel Planinšec vztraja, da tožilstvo nima zakonske podlage za pregon, in se pri tem sklicuje na stališče vrhovnega sodišča. V mislih ima sodni postopek zoper Mariborčana, ki je bil na okrožnem in višjem sodišču obsojen zaradi šestih sadik konoplje, ki jih je gojil na dvorišču. Vrhovni sodniki so ga lani jeseni oprostili, za oprostilno sodbo se je tedaj zavzel tudi vrhovni državni tožilec. V sodbi so vrhovni sodniki opozorili, da vsako neupravičeno gojenje konoplje še ne pomeni proizvodnje, in izpostavili majhno količino mamila, po drugi strani pa odsotnost dokazov, da je bila prepovedana droga namenjena več osebam. Tudi obtoženi Babič ves čas trdi, da je konopljo gojil le zase, saj si z njo lajša zdravstvene težave.

»Obtoženemu ne očitamo zgolj ene, temveč tri izvršitvene oblike kaznivega dejanja, in sicer da je dajal prepovedano drogo v promet, da jo je neupravičeno proizvajal in jo hranil zaradi nadaljnje preprodaje,« pa je vztrajala tožilka.

Zadeva, ki jo je lani obravnavalo vrhovno sodišče, vendarle ni povsem primerljiva s slaščičarskim incidentom pri slaščičarju Niku Štekarju. Soobtoženi inšpektor je 11. avgusta 2017 izročil Štekarju maslo, ki ga je skuhal z listi konoplje in ga prosil, da mu speče piškote. Slaščičar mu je naredil uslugo, jih spekel, a je polovico peciva obdržal zase in ga naslednje popoldne postregel nič hudega sluteči skupini znancev, ki so prišli k njemu v lokal.

Bila sta kot zombija

Dvema je kmalu zatem postalo slabo. »Ko je sin stopil iz avta, je bil kot zombi. Bled, prozornih oči. Punco je bilo strah. Posedla sem ju v avtomobil in odpeljala na urgenco,« se je v sodni dvorani spominjala oškodovančeva mati.

Urinski tekst je bil pozitiven na THC. Da so keksi vsebovali psihoaktivni kanabinoid, je razkrila kriminalistična analiza. Oškodovanci so si namreč shranili preostale štiri kekse in jih odnesli na policijo. Štekar je kasneje obiskal podjetje oškodovančeve družine in se opravičil. Ni bilo namenoma, se je izgovarjal.

Na prihodnjem naroku namerava sodnica zaslišati kriminalista, ki je vodil preiskavo, zahtevala bo tudi dopolnjeno poročilo o laboratorijski preiskavi, saj želi jasne podatke o tem, koliko zasežene konoplje je bilo dejansko uporabne. Zatem pa bi utegnil biti primer zrel za sodbo.