Glede ohladitve odnosov med Berlinom in Washingtonom je Merklova poudarila, da za to obstajajo strukturni vzroki in da za to ni kriv samo Trump. Evropa po njenih besedah že več let pada po lestvici prioritet ZDA. "Prišlo je do spremembe," je dejala in dodala, da je že Trumpov predhodnik Barack Obama govoril o azijskem stoletju.

"Osredotočenost ZDA na Evropo se zmanjšuje - to bi se dogajalo pod katerimkoli predsednikom," je izpostavila dolgoletna nemška voditeljica, ki se bo prihodnje leto predvidoma poslovila iz politike.

Strinjala se je z zahtevo ameriškega predsednika, da je treba mednarodne organizacije, kot so Združeni narodi in Svetovna trgovinska organizacija, reformirati. "O tem ni dvoma," je dejala. "Vendar pa multilateralne strukture sveta ne postavljam pod vprašaj," je dejala.

V luči tega se je zavzela za okrepitev Evropske unije, ki pa je po njenih besedah potrebna tudi v luči prihajajočega britanskega izstopa iz unije. Brexit mora biti po njenem mnenju opozorilo za EU. Ta mora postati "bolj privlačna, inovativna, kreativna ter dober prostor za raziskave in izobraževanje", je dejala. "Konkurenčnost je potem lahko zelo produktivna," je poudarila.

Unija mora zato nadaljevati z reformami, dokončati enotni digitalni trg, narediti napredek pri bančni uniji in uniji kapitalskih trgov, je povedala nemška kanclerka. EU mora ugotoviti tudi, katere tehnološke zmogljivosti ji primanjkujejo in zapolniti vrzeli, je dejala.