"Španske oblasti so od predsednika Evropskega parlamenta zahtevale odvzem imunitete Carlesu Puigdemontu in Toniju Cominu, da bi lahko nadaljevale sodna postopka proti tema dvema evropskima poslancema. V skladu s pravili je bila ta zahteva predana odboru za pravne zadeve (JURI)," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala podpredsednica parlamenta.

Postopek bi lahko trajal več tednov ali celo mesecev. Odločitev odbora bo moral na plenarnem zasedanju potrditi Evropski parlament. Ta sicer pogosto prejme zahteve za odvzem imunitete, ki jih v večini primerov tudi odobri.

Nekdanji katalonski predsednik Puigdemont in nekdanji katalonski minister Comin sta svoja sedeža v Evropskem parlamentu zasedla šele v ponedeljek, čeprav sta bila izvoljena že na majskih evropskih volitvah. Ker sta se po poskusu odcepitve Katalonije od Španije zatekla v Belgijo, namreč nista mogla prevzeti svojih mandatov. Sodišče EU je decembra lani odločilo, da jima pripada imuniteta evropskega poslanca in da lahko prevzameta mandat.

Na volitvah je bil za evropskega poslanca izvoljen tudi nekdanji katalonski podpredsednik Oriol Junqueras, ki v Španiji prestaja 13-letno zaporno kazen zaradi svoje vloge v poskusu katalonske odcepitve od Španije. Špansko vrhovno sodišče je nedavno sporočilo, da ga kljub odločitvi Sodišča EU, da mu pripada poslanska imuniteta, ne priznava kot evropskega poslanca. Evropski parlament je pretekli teden sporočil, da se je njegov mandat končal 3. januarja.