Letošnja sezona je za Dragića še posebno pomembna: izteka se namreč njegova petletna pogodba z ekipo Miami Heat, za katero je, če množico druge statistike pustimo ob strani, v teh letih v povprečju dosegel 16,7 točke in 5,3 asistence na tekmo. In še ena velika sprememba, s katero se je letos soočil slovenski košarkar, ki bo aprila praznoval 34. rojstni dan: po prihodu zvezdnika Jimmyja Butlerja in mladega upa Tylerja Herra mu doslej pridobljeno mesto v začetni peterki ne pripada več, čeprav ga trener Erik Spoelstra praviloma prav dolgo ne pušča na klopi in je v Dragićevi statistiki ob vsaki tekmi v povprečju zapisana kar lepa minutaža igre. Težave s kolenom se mu v letošnji sezoni sicer niso pojavljale, kljub temu pa mu jo je zagodla poškodba prepone, ki mu je preprečila igranje na več tekmah.

Ob vseh zgodah in nezgodah je jasno, da je Dragić v letošnji sezoni še kako motiviran, da na igrišču prikaže odlične predstave. Po eni strani se zdi, da je vprašanje, v kateri ekipi ga bomo lahko spremljali v prihodnji sezoni, še zelo oddaljeno, po drugi pa je to ne tako oddaljena prihodnost, ki v primeru menjave kluba in selitve iz Miamija zanj – in predvsem njegovo družino – pomeni veliko spremembo.

Dragić priznava, da mu življenje v Miamiju ustreza. Brez omahovanja potrdi, da si želi tam ostati in nadaljevati kariero. »Da, definitivno bi ostal, videli pa bomo, kaj bo. Po koncu sezone mi poteče pogodba, ampak se s tem ne obremenjujem preveč. Vem, na kaj se moram osredotočiti, pred seboj imamo še polovico sezone, poskušati moram čim bolje odigrati, ko pa bo prišel čas, se bomo pogovarjali o tem,« je Goran Dragić povedal za Nedeljski dnevnik. Z njim smo se na kratko pogovarjali pred nedeljsko tekmo v New Yorku, ko se je Vročica pomerila proti ekipi New York Knicks. Mimogrede, gostovanje v New Yorku, v katerem so te dni vladale Dragiću domače, visoke spomladanske temperature za mesec januar, za Miami ni bilo najuspešnejše, saj so – sicer prvič v tej sezoni, pa vendarle – v končnici izgubili kar dve zaporedni tekmi.

Naporni treningi, priprave, tekme, nenehna potovanja in prestiž zaznamujejo življenje poklicnega košarkarja v najmočnejši košarkarski ligi na svetu NBA. Ritem tekem je ubijalski, časa za razmislek in počitek telesa ali uma med sezono, ko je pred najboljšimi ekipami 82 tekem, ni veliko. Vse to dobro pozna tudi Goran Dragić, ki si že slabih 12 let uspešno služi kruh v ligi NBA. V vmesnem času se je kot nepozabni vodja reprezentance ob osvojenem naslovu evropskega košarkarskega prvaka »usodne« jeseni 2017 zapisal tudi v spomin Slovencev, ki se do tedaj niso šteli med strastne košarkaške navdušence.

Nova sezona, nova vloga: adut s klopi

Čeprav letos v igro prvič po mnogih letih prihaja s klopi, mu trener zaupa in ga v ključnih trenutkih pušča na igrišču, saj pravi, da so srečni, da imajo takšnega all-star igralca, ki potek tekme prevesi v korist moštva. Na novo vlogo se je prilagodil, s sezono je zadovoljen, čeprav pravi, da je imel tudi že boljše. »Mogoče za tri točke bolje zadenem. Moja igra je prilagojena dejstvu, da sem starejši in nisem več tako hiter, zato igram drugače. Sicer pa sem zadovoljen s to sezono, saj dobro igramo. V zadnjem času je bilo nekoliko več poškodb, ampak to je za nami.«

Uvrstitev v končnico lige NBA za Miami sploh ni resno vprašanje, na to pač kot ekipa, ki trenutno zaseda tretje mesto v vzhodni konferenci, računa. Kaj pa osvojitev naslova prvaka lige, so to sanje, ki jih sanja Miami? »To je vedno cilj v sanjah, do njega pa je še dolga pot. Mislim, da to pred sezono sanja in si želi vsak športnik. Če nimaš postavljenega takega cilja, potem nima smisla, da igraš naprej,« je kratek in jasen slovenski zvezdnik.

Ob napovedanih spremembah v vrstah Vročice so se že minulo poletje pojavljale informacije, da naj bi se Goran Dragić pridružil ekipi Dallas Maverics, kjer kraljuje še en Slovenec, Luka Dončić. Takšna kombinacija bi bila za slovenske košarkarske navdušence seveda sanjska, kaj pa o tem pravi Dragić? Po njegovem mnenju bi se to težko zgodilo. »Z Luko se dobro razumeva, ampak konec koncev imam družino v Miamiju, moja otroka hodita tam v šolo, imamo dom, hišo… Mislim, da bi se težko selil. Ampak če se to zgodi, se bom moral sprijazniti s tem.« Mogoče ne bosta igrala skupaj, bosta pa konec februarja igrala drug proti drugemu v Miamiju. Njun edini spopad v tej sezoni si bo najverjetneje v živo ogledalo veliko slovenskih navijačev.

Dobri odnosi in učenje slovenščine

Vzdušje v ekipi je pomembno pri doseganju vrhunskih rezultatov in Goran Dragić se dobro razume z vsemi soigralci v ekipi. »Imamo tako mlade fante kot veterane in ujeli smo se. Dober odnos imam z Udonisom Haslemom, tudi z Jimmyjem (Butlerjem).« Z Butlerjem ju druži in povezuje ljubezen do nogometa. »Večino časa preživi v Evropi in predlagal sem mu, da obišče Slovenijo, če bo v bližini.« Naklonjenost je obojestranska, saj je Butler, ki je v nekaterih prejšnjih moštvih veljal za težavnega, dejal, da se Dragić vzpenja po lestvici njegovih najljubših soigralcev vseh časov, poleg tega slovenskega igralca nenehno hvali. Goran mu je konec lanskega leta podaril dres slovenske nogometne reprezentance in objavo na družbenem omrežju twitter pospremil s šaljivim zapisom, češ, kako lepo je videti, da je končno tudi Jimmy spoznal, katera je najboljša nogometna reprezentanca v Evropi. V pogovoru s slovenskimi novinarji po tekmi pa je dodal, da Butlerja uči slovenskega jezika, da dobro napreduje in zna že nekaj besed, ki pa jih »raje ne bi ponovil pred kamero«.

Na tekmi v New Yorku je bilo med košarkarji Vročice na trenutke, ko igra ni stekla, opaziti živčnost in nekoliko bolj vročo izmenjavo mnenj. Dragić odgovarja, da je to na tekmah vedno prisotno, sploh če je tekma rezultatsko tako tesna, kot je bila newyorška. Dodal je še, da imajo v ekipi zelo dobre odnose. »Vedno, če se kdo burno odzove, to ni osebno, ampak je za dobro ekipe, ker hočemo zmagati. Vsi igralci smo profesionalci in tega ne jemljemo osebno. Ampak ja, včasih je treba malce povzdigniti glas in morda se je tokrat to zgodilo prepozno in bi morali to narediti že na tekmi v Brooklynu. Ampak se bomo pobrali in nadaljevali,« je optimistično zaključil izkušeni Dragić.