Da se je prometna varnost v lanskem letu poslabšala, smo pred kratkim ugotavljali že v letnem pregledu nesreč in smrtnih žrtev na cestah. Po letu 2018, ko smo jih prvič zabeležili manj kot sto (91), smo lani mejo s 102 žrtvama znova prebili. Negativno je izstopala prva polovica leta s kar 37 odstotki več mrtvih kot v enakem obdobju leto prej, najbolj krvav pa je bil s 13 žrtvami junij. A če se je stanje izboljšalo pri voznikih vozil (umrlo jih je 12 odstotkov manj), je lani v primerjavi s prejšnjim letom umrlo 28 odstotkov več motoristov, več kot podvojilo se je število umrlih potnikov, povišalo pa se je tudi število umrlih pešcev in kolesarjev.

Tretjina pešcev umrla na prehodih

Gre za najranljivejše udeležence v prometu, ki so lani predstavljali skoraj polovico vseh smrtnih žrtev (49 od 102). »Od petnajstih smrtnih žrtev med pešci jih je bilo lani kar sedem povzročiteljev nesreče, v kateri so umrli, pri kolesarjih je bilo v devetih primerih kar sedem povzročiteljev, pri motoristih pa 14 od 20,« je statistiko predstavil Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije na GPU. Pet pešcev je življenje izgubilo na označenih prehodih, največ v temnih delih dneva, večina pa jih ni bila opremljena z odsevnimi telesi. Vedno večjo težavo tako pri voznikih kot pri kolesarjih in pešcih predstavlja uporaba mobitelov.

Naši južni sosedi so se lani prvi v Evropi domislili rešitve za večjo varnost v telefone zatopljenih pešcev in tako sredi Zagreba postavili semafor, ki rdečo ali zeleno luč projicira na tla. S tem so tako pešce kot kolesarje skušali opozoriti na veliko nevarnost uporabe telefona v prometu. Raziskave namreč kažejo, da kar polovica pešcev in tretjina kolesarjev med prečkanjem cest brska po telefonu. »Pozornost se na cesti med uporabo telefona tudi pri pešcih lahko zmanjša za več kot 60 odstotkov,« opozarjajo na Agenciji za varnost prometa (AVP) in priporočajo, da tudi med hojo uporabljamo pamet, ne pa pametnega telefona. Na nevarnosti takega početja v agenciji opozarjajo z novo preventivno akcijo, ki so jo zagnali v ponedeljek.

Med motoristi tudi tujci

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo je v porastu tudi med vozniki. Policisti so lani odredili 334.000 ukrepov, od tega so 31.000 voznikov ujeli s telefonom v rokah. Kazen za to je 120 evrov, ki pa bi se lahko z novim zakonom o pravilih cestnega prometa podvojila, dodane pa bi ji bile še tri kazenske točke.

Policisti so največje poslabšanje glede na prejšnje leto ugotovili na območjih PU Nova Gorica in PU Celje. »Zaradi lepote Soške doline je tam veliko nesreč motoristov. Lani se je povišalo število tujih mrtvih motoristov, izstopali so Italijani in Avstrijci,« je poudaril Kapun. Med statističnimi regijami najbolj negativno izstopajo primorsko-notranjska, goriška in koroška, v katerih se je povečalo število umrlih v primerjavi z letom prej, obenem pa imajo najvišje število umrlih na 10.000 prebivalcev. Primorsko-notranjska ima statistično 1,14 umrlega na toliko prebivalcev, goriška 1,11, koroška pa 0,85. Najbolj pozitivno sta lani izstopali pomurska in posavska statistična regija.