Tihomorski otok Saipan, del Marianskega otočja, kjer se je v drugi svetovni vojni odvijala ena od bolj krvavih bitk, je dandanes znan kot lokacija, kamor hodijo rojevat kitajske turistke. Saipan je namreč pod upravo ZDA. Ta je ena od zgolj 30 držav na svetu, ki novorojencem, rojenim na svojih tleh, podeljuje brezpogojno državljanstvo.

Test za tiste, ki bi po postavi sodeč lahko bile noseče

Nizkocenovna letalska družba Hong Kong Express Airways je te dni deležna kritik, ker je od 25-letne Japonke, ki je na Saipan potovala na obisk k staršem, zahtevala, da pred vkrcanjem na letalo opravi test nosečnosti. »Bilo je zelo ponižujoče,« je za Wall Street Journal povedala 25-letnica. Letališko osebje ji je dalo test nosečnosti in jo napotilo na stranišče, ob tem pa so ji pojasnili, da tovrsten test zahtevajo od vseh žensk, ki bi »sodeč po obliki telesa lahko bile noseče«. Da je bilo to ponižujoče, je verjetno precej mil izraz za občutke, ki jih je ob tem doživljala nenoseča Japonka.

»Želimo se opravičiti zaradi povzročenega vznemirjenja in stresa,« so v sporočilu za javnost zapisali v letalski družbi, ki jo je julija lani prevzel Cathay Pacific. Dodali so še, da so prakso izvajanja nosečniških testov že opustili, vpeljali pa so jo zaradi oblasti s Saipona, ki je od letalske družbe zahtevala »okrepljene varnostne preglede«, pri čemer seveda niso omenjali testov nosečnosti. Čeprav nosečnicam potovanje v ZDA ni prepovedano, oblasti lahko zavrnejo turiste, ki lažejo glede namena svojega obiska.

Predlani se je na Saiponu, ki je v zadnjem času postal meka za Kitajke, ki želijo, da bi njihovi otroci imeli ameriško državljanstvo, rodilo 582 otrok, izmed katerih jih je bilo 492 rojenih stalnemu prebivalstvu. 90 novih ameriških državljanov res ni tako veliko, a je ob podatku, da je leta 2009 na Marianskem otočju rodilo 12 le turistk, opazen trend.

Saipon je sicer edino ameriško ozemlje, ki ga Kitajci lahko obiščejo brez vize.